Acţionarii Băncii Comerciale Române au aprobat majorarea capitalului social cu până la 618,5 milioane lei, la 1,7 miliarde lei, prin aport în numerar, şi au respins propunerea de listare a băncii, potrivit unui comunicat al băncii, instituţia de credit confirmând astfel informaţiile transmise de Mediafax.
Surse din acţionariatul băncii au declarat pentru MEDIAFAX, anterior în cursul zilei de luni, că propunerea a fost aprobată, doar SIF Moldova votând împotrivă, şi au respins propunerea de listare a băncii, susţinută numai de SIF Moldova.
Pentru majorarea capitalului social, BCR va emite 6,185 miliarde de acţiuni noi cu o valoare nominală de 0,1 lei. Noile acţiuni vor fi oferite spre subscriere tuturor acţionarilor la un preţ de subscriere egal cu valoarea nominală.
„Acţionarii înregistraţi la data de referinţă îşi pot exercita dreptul de preferinţă la subscrierea acţiunilor nou emise în perioada cuprinsă între 14 noiembrie 2011, data la care a avut loc AGEA, şi data la care va expira o lună de la data publicării hotărârii AGEA în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul BCR.
Acţiunile rămase la finalul perioadei de subscriere vor fi anulate, iar capitalul social al BCR va fi majorat doar cu valoarea titlurilor cumpărate.
În urmă cu o lună, acţionarul majoritar al BCR, Erste Bank, a propus majorarea capitalului social cu 618 milioane de lei (142 milioane de euro), prin subscrierea unui număr de 6,18 miliarde acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.
Potrivit deţinerilor actuale, Erste Bank, cu o participaţie de aproape 70% din BCR, trebuie să subscrie la majorare aproximativ 433 milioane de lei (circa 100 milioane euro), în timp ce SIF-urile ar urma să contribuie cu 186 milioane lei (aproape 43 milioane euro), respectiv cu 37,2 milioane lei (8,6 milioane euro) fiecare.
Erste a anunţat la jumătatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde acţiuni BCR, reprezentând 24,12% din capital, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac.
În urma acestei înţelegeri, SIF-urile vor renunţa la clauza care obliga Erste Bank să listeze BCR.
Banca austriacă a introdus pe ordinea de zi de luni a Adunării Generale Acţionarilor şi listarea băncii, pentru ca un vot negativ din partea SIF-urilor să o protejeze ulterior de eventuale acţiuni în instanţă.