17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialPrefectul Constanţei vrea să oblige în instanţă Primăria să demoloze clădirea ridicată...

Prefectul Constanţei vrea să oblige în instanţă Primăria să demoloze clădirea ridicată lângă Geamie

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a afirmat, luni, că va depune o acţiune în instanţă pentru a obliga Primăria Constanţa să decidă demolarea clădirii ridicate în apropierea Geamiei Hunkiar din municipiul Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vreau să vă spun că în această săptămână voi depune o acţiune prin care să îl oblig pe primarul Radu Mazăre să facă acţiunea de demolare a acestei clădiri. Nu pot face direct acest lucru, pentru că nu mă lasă legea, dar îl pot obliga pe primar să ia această decizie. Am încredere în justiţia din România şi sunt convins că lucrurile se vor rezolva”, a declarat prefectul Claudiu Palaz, în cadrul unei întâlniri pe care a avut cu ministrul turc al Culturii şi Turismului, Ertugrul Gunay, aflat într-o vizită în Constanţa.

Ministrul Culturii şi Turismului din Turcia, Ertugrul Gunay, care a vizitat Geamia Hunkiar înainte de se întâlni cu Claudiu Palaz la sediul Prefecturii, a spus că monumentul istoric a fost afectat de construcţia ridicată în apropiere.

„Există situaţia care ne îngrijorează pe toţi, anume clădirea aflată în apropiere de Geamie. Ştiu că urmăriţi îndeaproape această situaţie, dar din păcate în pofida hotărârilor judecătoreşti clădirea a fost ridicată. Am văzut că Geamia a fost afectată, sunt fisuri în pereţii săi. Această clădirea umbreşte monumentul istoric, îi afectează structura, Geamia este un monument care trebuie protejat. Şi în Turcia ne luptăm cu această situaţie, cu clădiri noi care pun în pericol obiectivele istorice şi vă rog să depuneţi toate eforturile pentru a ne ajuta”, a spus ministrul turc în cadrul întâlnirii cu prefectul Claudiu Palaz.

SC Cin Cin SRL a început construirea unei clădiri de birouri la o distanţă de 120 de centimetri de Geamia Hunkiar în luna august 2008, dar şi pe o bucată din terenul care aparţine Cultului Musulman. Muftiatul Cultului Musulman a demarat procedurile pentru stoparea acestei construcţii, iar în noiembrie 2010 Tribunalul Constanţa a decis anularea autorizaţiilor de construire pentru clădirea respectivă. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Constanţa, iar în 1 iunie instanţa a decis respingerea recursului ca nefondat, hotărârea respectivă fiind irevocabilă.

La începutul lunii septembrie, Primăria Constanţa a eliberat o nouă autorizaţie de construcţie pentru clădirea de lângă Geamie, iar prefectul Claudiu Palaz a atacat în contencios autorizaţia respectivă.

Geamia Hunkiar, aflată în Zona Peninsulară a municipiului Constanţa, face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, fiind construită în anul 1869.

Cele mai citite

Risc de sănătate publică în județele calamitate

Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Ucraina roagă România să doboare drone rusești

Ministrul ucrainean de Externe a spus că este "recunoscător" pentru decizia "istorică" a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei Ministrul Afacerilor Externe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă