-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Primii militari americani din cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană au început...

FOTO. Primii militari americani din cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană au început antrenamentele în România. S-a tras cu muniție de război

La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan (județul Galați) s-a desfășurat, joi, pe o vreme nefavorabilă, cu ninsoare și viscol puternic, un exercițiu tactic al primilor militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI).

Exercițiul a inclus și trageri cu muniție de război.

În cadrul exercițiului tactic au fost efectuate trageri de luptă cu muniție reală, executate cu tancuri M1A2 ''Abrams'' și TR-85 M1 ''Bizonul'', vehicule de luptă M2A3 ''Bradley'' și MLI-84 M ''Jderul'', obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 ''Paladin'' și obuziere calibrul 152 mm.

Din cauza condițiilor meteo dure, sprijinul exercițiului cu avioane MiG-21 LanceR și elicoptere IAR 330 — Puma nu a fost posibil.


Citește și: SUA trimit 500 de militari în România în cadrul măsurilor de apărare a NATO în fața Rusiei lui Putin. 3500 de militari americani întăresc Flancul Estic al Alianței

Din Germania, pe parcursul lunii ianuarie, americanii se vor deplasa pe calea ferată și pe șosele până în Polonia, pe un traseu de peste 900 de kilometri. Începând din luna februarie 2017, unitățile americane se vor afla în punctele finale de dislocare. Astfel, în România va fi instalat un batalion de infanterie. Forțele Terestre ale SUA nu indică efectiv câți soldați vor fi staționați în România, dar un batalion american de infanterie are un efectiv mediu de 500 de oameni.


La exercițiul ''Justice Eagle 17", care se desfășoară în perioada 10 aprilie — 5 mai, participă peste 350 de militari români și americani din Forțele Terestre Române și Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Militarii români fac parte din Batalionul 284 Tancuri ''Cuza Vodă", Batalionul 300 Infanterie Mecanizată 'Sfântul Andrei" și Batalionul 285 Artilerie — structuri din Brigada 282 Infanterie Mecanizată ''Unirea Principatelor". Detașamentul de militari americani este asigurat de Batalionul 1 ''Vulturii luptători" din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.

La eveniment au participat șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, secretarul de stat în MApN, Florin Lazăr Vlădică, adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, John Gronski, și reprezentantul Ambasadei SUA, Dean Thompson.


Citește și: Viscolul ține în loc tancurile americane care vin să apere România. Debarcarea armamentului întârzie o zi

Cei aproximativ 500 de militari americani care se instalează la Kogălniceanu fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, mașini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.


"Este o activitate care se desfășoară în condiții meteo deosebite. Noi ne bucurăm de ea pentru că atunci când avem vremea rea rezultatele și condițiile de instruire sunt pe măsură. Abia atunci putem să confirmăm că am reușit să atingem nivelul de instruire pe care ni l-am propus. Prin acest exercițiu se marchează practic începerea unei activități de instruire care va dura pe parcursul întregului an. Prin implicarea Comandamentului American din Europa, și în mod deosebit a comandamentului Forțelor Terestre din Europa, am reușit să organizăm aceste activități într-un plan care va cuprinde obiective de instruire în comun. Este un moment în care aprofundăm toate lecțiile învățate de-a lungul exercițiilor din anii 2015 și 2016 și pe timpul misiunilor pe care le-am desfășurat împreună în Afganistan și Irak. Este un exercițiu care contribuie la ridicarea nivelului de interoperabilitate și atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani și prin care Armata Română își consolidează statutul de membru NATO și UE", a afirmat generalul Ciucă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă