16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Lucas Papademos este viitorul premier al Greciei

UPDATE. Lucas Papademos este viitorul premier al Greciei

Update 2: Fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, va fi viitorul premier al Greciei, a anunţat athensnews.gr, citând televiziunea Mega TV. 

Update: Fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, ia parte la negocierile purtate astăzi în Grecia, pentru formarea unui nou guvern, relatează DPA, potrivit NewsIn.


Liderii celor două partide principale din Grecia, Giorgios Papandreou (Pasok, socialişti) şi Antonis Samaras (Noua Democraţie, dreapta) se întâlnesc din nou, în această dimineaţă, la preşedinţia greacă, ca să desemneze un premier de consens, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Reuniunea, anunţată pentru ora 08.00 GMT (10.00 ora României), a fost convocată miercuri seara de preşedintele grec Carolos Papoulias, după eşecul unei prime întâlniri, care s-a încheiat fără un acord în privinţa succesorului lui Giorgios Papandreou.

Potrivit presei, Lucas Papademos, fostul guvernator al Băncii Centrale a Greciei şi fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), este din nou favorit.

Potrivit unei surse apropiate de Pasok, Papandreou a avut o discuţie la telefon, miercuri, cu Papademos, în vârstă de 64 de ani, care în prezent este profesor la Harvard (Statele Unite).

Joi dimineaţa, în a patra zi a dramei politice pe care o trăieşte Grecia, liderul dreptei Antonis Samarsa şi-a exprimat dorinţa ca această reuniune să fie „ultima”, la sosirea la palatul prezidenţial, potrivit televiziunii publice Net.

Miercuri seara, liderul extremei drepte a părăsit reşedinţa prezidenţială foarte repede, denunţând alegerea pentru această funcţie a preşedintelui Parlamentului grec Philippos Petsalnikos de către Pasok şi Noua Democraţie.

Mai mulţi deputaţi ai Pasok şi ai ND şi-au exprimat nemulţumirea faţă de alegerea unui partener al lui Papandreou, discreditat.

Începând de duminică, după un acord istoric între Pasok şi ND privind formarea unui Guvern de coaliţiei, Grecia trăieşte un thriller politic, urmărit îndeaproape de creditorii ţării, UE şi FMI, care fac presiuni pentru o „soluţie clară” în Grecia, pentru punerea în aplicare rapidă a acordului european cu privire la cel de-al doilea ajutor acordat ţării, pentru a evita falimentul.

O „clarificare politică” este necesară în Italia şi Grecia, a declarat, joi, la Beijing directoarea generală a FMI Christine Lagarde, în timp ce bursele din lume sunt destabilizate după anunţul demisiei premierilor celor două ţări.

Majoritatea ziarelor greceşti de joi îşi exprimă „indignarea” pentru întârzierea înregistrată în tratativele dintre partide.

„Angoasă după indignare”, titrează Kathimerini (liberal). Ta Nea (socialist) şi Eleftherotypia (stânga) califică negocierile drept o „operetă”. Săptămânalul satiric To Pontiki o desemna într-o fotografie a viitorului premier grec postată pe prima pagină pe cancelarul german Angela Merkel, a cărei atitudine este decisivă în planul de salvare a ţării.

Cele mai citite

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite...

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă