Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marţi, că, în condiţiile în care nu s-a acceptat ca grupul PSD din Senat să îl înlocuiască pe preşedintele acestui for legislativ, social-democraţii nu vor continua demersurile pentru revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană, relatează Mediafax.
Năstase a susţinut că, potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, ar trebui ca grupul parlamentar care a propus preşedintele Senatului să nominalizeze şi înlocuitorul acestuia. El a adăugat că, în condiţiile în care acest lucru nu a fost acceptat, la Senat, pentru înlocuirea de către PSD a lui Geoană, formaţiunea social-democrată nu va continua demersurile pentru revocarea acestuia.
Adrian Năstase a arătat că, dacă s-ar ajunge la revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană, ar exista riscul ca şefia Senatului să fie preluată de PDL.
Preşedintele CN al PSD a menţionat că PSD renunţă la formula revocării lui Geoană de la şefia Senatului, întrucât ar aduce avantaje puterii, şi insistă pe varianta înlocuirii acestuia, urmând ca relaţia lui Geoană cu PSD să fie discutată „în linişte” în Comisia de arbitraj.
Năstase a subliniat că nu este nici un fel de incompatibilitate între declaraţiile făcute de Ponta şi cele făcute de el.
Adrian Năstase a precizat că PSD a încercat luni înlocuirea lui Geoană cu Titus Corlăţean, considerând că cineva din grup poate să fie o soluţie de mai mare eficienţă din punct de vedere politic pentru PSD.
„Puteţi compara cu felul în care acţionează Anastase la Cameră. Se vede clar determinarea şi faptul că sprijină în mod necondiţionat – vorbesc de angajamentul politic. În ceea ce priveşte Senatul, nu există disciplina necesară a comunicării cu partidul şi de aici solicitarea BPN al PSD”, a spus Năstase.
El a precizat că, dacă PSD merge pe formula de vacantare a postului prin revocarea lui Geoană, s-ar ajunge la situaţia în care postul ar fi dobândit prin vot majoritar de PDL sau UDMR, fapt care nu ar conveni PSD.
„Geoană a încercat în permanenţă să se prezinte ca un centru de putere independent de partid. Noi nu avem sistemul din Marea Britanie cu un speaker independent de partid, el e acolo ca reprezentant al partidului”, a spus Năstase.
În ceea ce priveşte solicitarea de înlocuire a lui Geoană cu Corlăţean, Năstase a spus că, în măsura în care o astfel de variantă poate fi acceptată de către putere şi de Senat, PSD va dori ca o astfel de soluţie să fie dusă la capăt, deşi nu crede că are şanse.
Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Năstase a evitat un răspuns tranşant, precizând că relaţia lui Geoană cu PSD este o altă problemă, care se va discuta în zilele următoare în partid.
BPN al PSD a decis, luni, înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăeaţn. Imediat după şedinţa BPN în care decizia a fost luată, în absenţa lui Geoană şi cu doar un vot împotrivă, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent şi Geoană, decizia a fost din nou supusă la vot, fiind înregistrate cinci abţineri şi niciun vot împotrivă.
După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este „pripită şi nejustificată”, că aceasta face rău partidului şi este determinată de „interese meschine”. Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă „o greşeală strategică”, pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, „va fi oferită pe tavă” această funcţie puterii.
Luni după-amiază, PSD a solicitat oficial, în plenul Senatului, condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie cu senatorul PSD Titus Corlăţean.
Luni nu a fost luată nicio decizie în plenul Senatului, şedinţa fiind suspendată după ce parlamentarii PDL şi UNPR au plecat de la lucrări, în timpul unei pauze.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că prin refuzul de a accepta decizia BPN de înlocuire de la preşedinţia Senatului, Mircea Geoană s-a situat clar în afara partidului.
„Mircea Geoană a arătat astăzi (luni, n.r.) foarte clar că nu mai este în PSD, nerespectând nici decizia grupului PSD din Senat, nici decizia Biroului Permanent. Prin nerespectarea lor, Geoană s-a situat foarte clar în afara partidului. Un al doilea element pozitiv a ceea ce s-a întâmplat astăzi în plenul Senatului este că s-a văzut foarte clar care sunt în realitatea susţinătorii lui Geoană: Şerban Mihăilescu de la UNPR şi Cristian Rădulescu de la PDL”, a declarat Ponta.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, răspunzând unei întrebări, că Mircea Geoană nu mai are loc în formaţiunea social-democrată.