13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSuceava: Pensiunile din judet, ocupate aproape în totalitate pentru Sărbătorile de Iarnă

Suceava: Pensiunile din judet, ocupate aproape în totalitate pentru Sărbătorile de Iarnă

Gazdele îşi aşteaptă oaspeţii şi în acest an cu cele mai bune bucate şi cu petreceri bogate şi vesele, specifice Bucovinei. Potrivit operatorilor de turism, majoritatea pensiunilor şi-au făcut site-uri şi nu mai lucrează cu agenţiile de turism, ci direct cu clienţii.

Majoritatea pensiunilor din judeţul Suceava au deja locurile ocupate pentru Sărbătorile de Iarnă. Chiar dacă şi în acest an criza se resimte în buzunarele turiştilor, aceştia nu se sfiesc să scoată sume piperate pentru ca petrecerea de sfârşit de an să fie una cât mai frumoasă. Proprietarii de pensiuni turistice scot la bătaie ultimele locuri de cazare pentru petrecerea Crăciunului sau Revelionului. Sărbătorile de sfârşit de an au devenit o adevărată afacere pentru proprietarii de pensiuni turistice. Gazdele îşi aşteaptă oaspeţii şi în acest an cu cele mai bune bucate şi cu petreceri bogate şi vesele, specifice Bucovinei. Unităţile de cazare din judeţ sunt ocupate în proporţie de peste 80 la sută, iar proprietarii de pensiuni au început deja pregătirile pentru Crăciun şi Revelion şi se gândesc deja la ce vor pune pe masă turiştilor. Potrivit datelor prezentate de agenţiile de turism din judeţul Suceava, pentru petrecerea sfârşitului de an, cu greu mai găseşti locuri de cazare, iar oferta este tentantă şi bogată. Cei care nu au decis unde să sărbătorească sfârşitul de an o pot face la pensiuni din Dorna, Câmpulung Moldovenesc şi Vama. Tarifele în judeţul Suceava sunt destul de mari, însă aceasta nu-i împiedică pe români să-şi facă rezervări din timp pentru Sărbătorile de iarnă, unii din timpul verii sau chiar cu un an înainte. Dacă anul trecut, patronii au scăzut preţurile la cazare de teamă să nu rămână cu pensiunile goale, în acest an se pare că situaţia s-a îmbunătăţit.

Turiştii vor asista la tăierea porcului în Ajunul Crăciunului

În acest an se pare că sunt la mare căutare ofertele all-inclusive, iar administratorii pensiunilor au simţit acest lucru şi s-au adaptat cerinţelor. Sărbătorile de Iarna vor suplini lipsa clienţilor din timpul anului resimţită de pensiuni, unul dintre motive fiind că, pe timp de criză, românii aleg să călăto¬rea¬scă pe distanţe mai mici, rămânând astfel în ţară. De altfel, şi preţurile au îngheţat la nivelul de anul trecut, măsură menită a duce la majorarea cererii. Deşi tăierea porcului este neconformă cu normele europene – se lasă cu amenzi dacă vă gândiţi să vă tăiaţi porcul în gospodărie prin metoda tradiţională – în Bucovina sunt încă pensiuni care au în oferta de Crăciun această tehnică. Turiştii pot asista la sacrificarea porcului, prepararea cârnaţilor, tobei şi slăninei dar şi la un grătar. Turiştii pot participa şi la împodobirea bradului, să asculte colinde şi să asiste la obiceiurile şi datinile de sfârşit de an din Bucovina.

„Preţul în cazul unei pensiuni de patru stele în zona Vama pleacă de la 1.550 de lei pentru un pachet de cinci zile şi patru nopţi. În aceşti bani sunt incluse masa de Crăciun, plimbare cu sania, grătar în aer liber „, ne-a precizat Iulia Grigoraş, reprezentantul agenţiei de turism Instant Travel din Suceava. Deşi nu este o regulă, turiştii trebuie să ştie însă că mulţi dintre pro¬prietarii de pensiuni preferă grupu¬rile compacte, de 10-12 persoane. „Este mai bine şi pentru grup pentru că este deja închegat şi se vor distra mai bine pe parcursul seju¬rului”, susţine agentul de turism. Potrivit operatorilor de turism, majoritatea pensiunilor şi-au făcut site-uri şi nu mai lucrează cu agenţiile de turim ci direct cu clienţii. Tarifele de cazare pentru perioada Cră¬ciunului sunt, în medie, cu 10%-20% mai scăzute decât de Revelion. În plus, sunt şi mai multe locuri disponibile, fără con¬strân¬geri referitoare la numărul de per¬soa¬ne care să constituie grupul.

Zona Humorului cea mai căutată de turişti

Cea mai căutată zonă de turişti din judeţ rămâne însă Humor-Voroneţ unde cu greu mai găseşti un loc de cazare pentru petrecerea sărbătorilor de sfârşit de an. Operatorii în turism susţin că deschiderea piscinei la Gura Humorului a dus la creşterea numărului de turişti.

Însă marea majoritate a turişitilor care trec o dată pragul unei pensiuni, se reîntorc, ba mai mult aduc şi alţi prieteni cu ei. Printre atracţiile oferite vizitatorilor în timpul iernii se numără şi plimbările cu sania trasă de cai. Ei pot admira peisajul pe trasee alese cu grijă de gazde, acestea din urma cinstindu-i cu afinată bucovineană sau vin fiert pentru a încălzi atmosfera.

În ceea ce priveşte ofertele turistice pentru sărbătorile de iarnă, acestea diferă de la hotel la hotel sau de la o pensiune sau alta, fiecare pregătind pentru turişti spaţii de cazare moderne, produse gastronomice tradiţionale dar şi diverse posibilităţi de agrement. Pentru un pachet de cinci zile la Voroneţ la o pensiune cu patru stele, turistul trebuie să scoată din buzunar 1.950 lei/persoană.

Un pachet pentru petrecerea Crăciunului şi Revelionului, tot la Vama, pentru 10 zile ajunge la o pensiune de patru stele la 51 milioane de lei vechi /persoană.

La hotelurile Bradul şi Călimani din Vatra Dornei preţurile pleacă de la 900 de lei/persoană pentru un pachet de trei zile. Tariful include cazarea, bufet suedez, masa de Revelion, foc de artificii, tombolă şi o seară de carnaval pe 1 ia¬nu¬arie. În sezonul de iarnă staţiunea pune la dispoziţie turiştilor două pârtii de schi omologate în lungime de 800 şi 3000 m, deservite de un telescaun, un teleschi şi un baby schi, o pârtie de schi fond şi un patinoar.

La acestea din urmă se adaugă binenţeles, manifestările cultural-artistice care au loc la sfârşit de an: Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul Feţi Frumoşi!”, Spectacolul de Crăciun, cel de Revelion şi mult aşteptatele „Serbări ale Iernii”.

Crăciun şi Revelion în Laponia

Există şi suceveni care au scos din buzunar 1.769 de euro/persoană pentru a petrece sfârşitul de an în }ara lui Moş Crăciun. Tariful include trasportul cu avionul din Suceava cu escală la Bucureşti, iar ulterior la Rovaniemi, cazarea la un hotel de patru stele, all inclusive plus mai multe activităţi care se desfăşoară în oraşul Rovaniemi, în Finlanda. „Cei care ajung în Laponia vor avea parte de vizitarea satului lui Moş Crăciun, vizită în biroul acestuia, excursie în căutarea Moşului sau plimbare cu sania trasă de reni, iar copiii vor avea parte de spectacole de excepţie”, ne-a mai spus agentul de turism.

O altă ofertă a agenţiilor de turism pusă la dispoziţia sucevenilor este Târgul de Crăciun de la Viena şi pârtiile de schi din Innsbruck şi Mahton din Austria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă