Producţia industrială, ca serie ajustată, a scăzut în septembrie cu 0,6% faţă de august, dar a crescut cu 5,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, iar la nouă luni avansul a fost de 7,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), relatează Mediafax.
Astfel, comparativ cu august, în septembrie s-au înregistrat scăderi în toate cele trei sectoare industriale, respectiv de 1,3% în industria extractivă, de 0,7% în industria prelucrătoare şi de 0,1% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Şi defalcat pe grupe industriale s-au înregistrat reduceri la majoritatea categoriilor de bunuri. Astfel, producţia din industria bunurilor de capital s-a diminuat cu 4,9%, cea din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,5%, cea din industria bunurilor de uz curent cu 0,5% şi producţia din industria energetică cu 0,3%. În schimb, producţia din industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,9%.
Ca serie brută, producţia industrială a urcat faţă de luna precedentăcu 15,1%, datorită avansului industriei prelucrătoare.
Comparativ cu luna corespunzătoare din 2010, în septembrie anul acesta, creşterea producţiei industriale a fost susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care a avut un avans de 8,3%, de industria prelucrătoare, cu un plus 5,3%, şi de industria extractivă, care a urcat cu 5,2%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare, cu 10,8%, industria bunurilor de capital, cu 5,1%, industria energetică, cu 4,8%, şi industria bunurilor de uz curent, cu 0,9%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 6,2%.
Ca serie brută, producţia industrială a crescut cu 5,5% faţă de septembrie 2010.
În primele nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, avansul producţiei industriale a fost susţinut de toate cele trei sectoare industriale. Astfel, industria prelucrătoare a crescut cu 7,6%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 5,5% şi industria extractivă cu 5,4%.