0.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce vor medicii să-şi ascundă gunoiul sub preş

De ce vor medicii să-şi ascundă gunoiul sub preş

În condiţiile în care spitalele din România au una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Europa, Colegiul Medicilor pare a avea ca principal obiectiv apărarea reputaţiei doctorilor. 

 

Noul Cod deontologic al Colegiului Medicilor din România le-ar putea interzice doctorilor să critice greşelile profesionale ale unor colegi. În cazul unui malpraxis comis de un coleg, doctorii ar trebui să ia atitudine „cu tact”, încercând să discute cu cel care a greşit ori cu Colegiul Medicilor, înainte de a se adresa autorităţilor. Noile prevederi au fost propuse de pre-şedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Vasile Astărăstoae, aflat el însuşi în mijlocul unui scandal de corupţie, fiind anchetat de DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Astărăstoae mai este cunoscut pentru faptul că l-a criticat în repetate rânduri pe secretarul de stat Raed Arafat pentru că aduce în lumina reflectoarelor cazurile de malpraxis din ţară.

Propunerile preşedintelui Colegiului Medicilor vin în contextul în care spitalele din România au printre cele mai ridicate rate de mortalitate din Europa. Înainte de a avea un cod etic, medicii ar trebui să aibă totuşi cu ce opera în spitale, astfel încât munca lor să fie mai puţin supusă greşelii. Cu acest lucru este în principiu de acord şi pre-şedintele Asociaţiilor de pacienţi din România. „Medicii sunt nevoiţi să lucreze cu ce au la îndemână, iar asta îi aduce în situaţii penibile. Îmi aduc aminte un caz recent în care medicii au deschis pacientul pentru o operaţie, apoi au constant că nu au sânge pentru transfuzii şi l-au închis la loc”, spune el.

Să se reclame pe baza unor dovezi

Vasile Astărăstoae îşi motivează decizia de a impune un nou cod etic prin dorinţa de a promova un mediu al dialogului în spitale, şi nu unul conflictual. „Va trebui să introducem sancţiuni ultradrastice, pentru că sunt persoane care doresc să evolueze profesional şi utilizează mijloace murdare pentru a-i îndepărta pe ceilalţi colegi”, a spus Astărăstoae. El susţine că nu le interzice medicilor dreptul la libera exprimare. „Au voie să se critice şi să reclame malpraxisuri, dar totul să fie bazat pe dovezi”, spune el.

Noul Cod deontologic prevede, printre altele, şi retragerea dreptului de liberă practică pentru cei ce nu se supun noilor reguli. Pedeapsa echivalează cu cea pe care o primesc doctorii ce comit un malpraxis.

Ce spun medicii despre noile prevederi

Doctorii spun însă că nu se tem de un astfel de Cod deontologic, pentru că nu are valoare de lege. „Nu cred că un doctor va fi exclus din Colegiu dacă va vorbi de rău un alt coleg. Probele sunt greu de adus, însă mi se pare firesc să nu critici pe cineva dacă nu ai toate datele. Un medic poate să greşească atunci când face gărzi încontinuu ori când se află sub presiunea pacienţilor, iar dacă nu cunoşti în totalitate o situaţie e mai bine să taci”, este de părere medicul Călin Ciubotaru.

Chirurgul Horaţiu Moldovan de la Institutul „C.C.Iliescu” din Bucureşti se declară de acord cu noile prevederi şi nu consideră că medicii îşi vor pierde dreptul la libera exprimare. „Este firesc să nu îţi vorbeşti de rău colegii. Sancţiunea de a-i exclude însă din Colegiu mi se pare severă”, a spus acesta.

Medicii care au avut conflicte în spitale cu colegi de-ai lor susţin însă că un astfel de cod deontologic ar reprezenta un pericol pentru breaslă. „Noi am avut în spital un medic care opera pe creier fără să aibă microscop şi alţii care puneau diagnosticul de amputaţie când nu era cazul. Aş vrea să pot raporta astfel de cazuri când le observ. Pacienţii nu îşi dau seama când este vorba de un malpraxis şi se ajunge la situaţii halucinante”, a spus Adrian Cacovean, chirurg la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea.   Text Box:  

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă