3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialMAE: România a votat "abţinere" legat de aderarea "Palestinei" la UNESCO

MAE: România a votat „abţinere” legat de aderarea „Palestinei” la UNESCO

România a votat „abţinere” legat de aderarea „Palestinei” la UNESCO, în cadrul votului derulat luni la Paris, pentru că nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian, prioritatea trebuind să fie reluarea negocierilor directe, relatează Mediafax.

Precizarea a fost transmisă de MAE, marţi, după ce site-ul postului Radio Netherlands a relatat, luni, că România s-a pronunţat împotriva admiterii „Palestinei” în UNESCO, în cadrul votului derulat luni la Paris, în Conferinţa Generală a UNESCO.

„România a votat «abţinere» pentru că nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian. Prioritatea în acest moment a celor două părţi şi a comunităţii internaţionale ar trebui să fie reluarea negocierilor directe. România consideră că o agenţie specializată din sistemul ONU, precum UNESCO, ar fi trebuit să amâne pronunţarea în această chestiune, în timp ce tema se află în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei mondiale şi, totodată, principal responsabil în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, menţionează MAE.

Ministerul de Externe precizează că România „rămâne ferm ataşată soluţiei a două state, respectiv un stat palestinian viabil, democratic şi independent, care să trăiască în pace şi securitate alături de statul israelian”.

„O soluţie viabilă în Procesul de Pace trebuie să rezulte numai din negocieri între părţile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Din acest motiv, România nu susţine şi nu va susţine iniţiativele unilaterale care pot să afecteze Procesul de Pace, indiferent din ce parte ar veni acestea”, precizează MAE.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a aprobat, luni, o cerere palestiniană privind primirea ca membru cu drepturi depline al organizaţiei. Decizia a fost luată cu 107 voturi pentru, 52 de abţineri şi 14 voturi împotrivă, printre acestea numărându-se şi cele ale Statelor Unite şi Canadei.

Site-ul postului Radio Netherlands a transmis luni că România s-a pronunţat împotriva admiterii „Palestinei” în UNESCO, în cadrul votului derulat luni la Paris, în Conferinţa Generală a UNESCO. Sursa citată relata că România, Statele Unite, Germania, Canada, Cehia şi Lituania au votat împotriva admiterii „Palestinei” în cadrul UNESCO, în timp ce state precum Italia şi Marea Britanie s-au abţinut de la vot.

Aproape toate ţările arabe, africane şi latino-americane s-au pronunţat pentru aderare. Drept rezultat, Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a decis luni admiterea „Palestinei” ca membru cu drepturi depline al agenţiei ONU.

Casa Albă a comunicat că votul în favoarea admiterii „Palestinei” în cadrul UNESCO este „prematur” şi contraproductiv”. „Votul în favoarea admiterii Autorităţii Palestiniene în cadrul UNESCO este prematur şi contraproductiv în contextul eforturilor comunităţii internaţionale pentru ajungerea la o pace completă, corectă şi durabilă în Orientul Mijlociu”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane. La rândul său, Guvernul israelian consideră că admiterea „Palestinei” în cadrul UNESCO îndepărtează perspectivele ajungerii la un acord de pace.

Pe 7 octombrie, România votase împotriva recomandării de a atribui „Palestinei” statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, însă Consiliul Executiv al organizaţiei aprobase recomandarea cu o majoritate covârşitoare.

„România consideră că UNESCO nu ar trebui să se antepronunţe într-o chestiune care se află în prezent în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei şi, totodată, responsabil principal în ceea ce priveşte menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, preciza MAE pe 7 octombrie.

Cele mai citite

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...

Ousmane Dembélé, criticat dur după eliminarea din duelul Bayern – PSG! „Fault stupid”

Eliminarea lui Ousmane Dembélé în meciul Bayern Munchen - PSG, arbitrat de românul Istvan Kovacs, a atras critici dure din partea presei franceze, care...

Arsenal distruge seria incredibilă a lui Sporting Lisabona! Arteta, în extaz după victoria categorică din UCL

Mikel Arteta a lăudat prestația excepțională a elevilor săi, care au surclasat Sporting Lisabona cu 5-1, punând capăt unei serii impresionante a portughezilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă