Ministrul adjunct de Externe Aleksander Gruşko a declarat luni că nu se poate preconiza un acord înainte de summitul din 2012 de la Chicago privind un proiect comun al Rusiei şi al NATO referitor la scutul antirachetă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică, citată de Mediafax.
Discuţiile privind proiectul Statelor Unite, menit să ofere protecţia în faţa unor eventuale atacuri cu rachete din partea Iranului sau a Coreei de Nord, nu au progresat recent. Rusia cere garanţii scrise că scutul nu va fi îndreptat împotriva sa.
„Şansele ca un acord să fie semnat de Consiliul Rusia-NATO la summitul din Chicago, din mai 2012, cu garanţii constrângătoare din punct de vedere juridic conform cărora scutul antirachetă al NATO nu va viza Rusia, scad în fiecare zi”, a declarat Gruşko. El a adăugat că Rusia este hotărâtă să continue consultările şi să caute soluţii practice.
„Unele ţări din Alianţă spun că nu pot avea încredere în Rusia privind securitatea lor deoarece nu face parte din sistemul de apărare colectivă (al NATO)”, a precizat viceministrul rus. „Acest lucru nu corespunde principiilor pe care le promovăm în Consiliul Rusia-NATO şi pe care noi le folosim în cooperarea practică cu NATO”, a adăugat el.
El a mai spus că cooperarea Rusia-SUA pe tema proiectului stagnează deoarece Washingtonul îşi continuă politica, indiferent de obiecţiile Rusiei. Gruşko a precizat că SUA au semnat deja acorduri bilaterale privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România, Polonia şi Spania.
Oficialul a afirmat că Rusia vrea garanţii scrise care să includă configuraţia sistemului, localizarea unităţilor, viteza interceptorilor şi alte aspecte. „Noua fază în negocieri (după 2010) era menită să ducă la construirea unui sistem antirachetă comun, care să unească resursele Rusiei şi ale NATO împotriva unor ameninţări comune”, a conchis el.