Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat vineri că, pentru a nu se înregistra derapaje în 2012, cea mai bună variantă este aceea de menţinere a salariilor şi pensiilor la nivelul lui 2011, pentru a putea fi alocaţi mai mulţi bani pentru investiţii, relatează NewsIn.
„Cea mai bună variantă de a nu avea derapaje în 2012 este să menţinem salariile şi pensiile la nivelul lui 2011, dacă vrem să răspundem la obiectivul numărul unu al Guvernului, să dăm mai mulţi bani pentru investiţii. Pentru că nu ne mai putem permite în 2012 să facem ajustări de cheltuieli. Trebuie să fim prudenţi, să ne asigurăm că avem un buget realist care poate fi implementat în mod corect, iar mediul de afaceri să vadă în acest buget un instrument de dezvoltare economică”, a menţionat Ialomiţianu.
Acesta a subliniat că nu ne mai putem permite, ca în 2007-2008, să fie stimulat consumul, iar investiţiile să fie „blocate” ori să fie redus ritmul de efectuare a acestor investiţii.
„Singura cale de a depăşi această perioadă şi a avea o creştere economică sustenabilă o reprezintă investiţiile. Consolidarea fiscală trebuie să continue. Suntem în situaţia să ieşim din procedura de deficit excesiv în 2012. Trebuie să analizăm la ce nivel de deficit ne ducem în 2012, când avem o problemă privind finanţarea. Sigur că vrem să ne împrumutăm de pe pieţele internaţionale şi interne pentru că trebuie să asigurăm un echilibru. Că nu putem merge doar pe pieţele financiare de pe piaţa internă”, a mai spus Ialomiţianu
Acesta a precizat că suntem în situaţia să luăm împrumuturi pentru durate mai scurte. „”Trebuie să analizăm să nu cădem în capcană mergând cu un deficit mai mare, dar sub 3% şi să-l cheltuim cu dobânzile. Politica de investiţii va continua în 2012. Vrem să dăm mai mulţi bani pentru investiţii. Există discuţii în Ministerul de Finanţe pentru că lucrăm la buget, în noile condiţii să nu ne hazardăm cu majorări de salarii şi pensii”, a mai spus ministrul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la TVR, că, „din câte ştie de la Guvern”, pensiile nu vor putea fi indexate de la 1 ianuairie 2012, aşa cum prevede legea.
„Dacă se va putea, se va plăti. Din câte ştiu de la Guvern, nu au cum să indexeze pensiile începând cu 1 ianuarie”, a spus preşedintele.
Totodată, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a afirmat miercuri că, cel mai probabil, bugetul pe 2012 nu va include indexarea pensiilor şi nici majorarea salariilor bugetarilor, cu posibilitatea revenirii asupra decizii în iunie 2012, iar creşterea estimată este de 1,2%, cu un deficit în jur de 2%.