16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportPonta: Băsescu cere Guvernului să legifereze fără Parlament, încalcă grav Constituţia

Ponta: Băsescu cere Guvernului să legifereze fără Parlament, încalcă grav Constituţia

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că solicitarea şefului statului ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea asistenţei sociale şi numirile la ICCJ este o încălcare gravă a Constituţiei.

Ponta a afirmat că şi legea asistenţei sociale, şi legea de modificare a procedurii de numire a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt greşite, iar senatorii opoziţiei au procedat foarte bine blocând adoptarea lor.

„Legea privind procedura de numire a magistraţilor ÎCCJ reflectă doar dorinţa de control politic a lui Băsescu asupra numirilor judecătorilor. Nu este cerinţa Uniunii Europene, Băsescu minte şi de data asta. Este doar dorinţa lui de a promova la ÎCCJ procurori de la DNA, pentru a continua şi în 2012 povestea cu dosarele împotriva opozanţilor politici”, a declarat preşedintele PSD.

El a afirmat că eventuala adoptare a legii asistenţei sociale va avea efecte negative asupra populaţiei cu venituri reduse.

„Din punct de vedere constituţional, eu cred că solicitarea adresată de Băsescu Guvernului este o cerere de legiferare fără Parlament, ceea ce constituie o încălcare gravă a Constituţiei”, a mai declarat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR 1, că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ÎCCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

Şeful statului a spus că au fost introduse reforme consistente – a pieţei forţei de muncă prin noul Cod al Muncii, reforma în educaţie, cele patru Coduri pentru justiţie.

„Dar mai trebuie nişte legi, care şi ele sunt blocate. Pentru mine a devenit clar. Eu am discutat cu premierul Boc şi am spus: hai să lăsăm asta cu promovarea judecătorilor, s-o lăsăm prin Parlament, hai Legea asistenţei sociale s-o lăsăm prin Parlament, deşi era obligaţie asumată de statul român. Acum nu mai am ce să fac decât să concluzionez că nu ne putem pune nădejde în dorinţa Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reformă. Atunci ce se mai poate face? Reforma sănătăţii, legislaţia legată de Justiţie, legislaţia legată de asistenţă socială trebuie asumate de Guvern prin asumarea răspunderii”, a spus preşedintele.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi „pentru”, 52 împotrivă şi o abţinere.

Dezbaterile la proiectul legii asistenţei sociale sunt blocate în Senat de mai multe săptămâni. Senatorii opoziţiei au reuşit, timp de mai multe săptămâni, blocarea votării legii, după pauze de consultări şi dezbateri procedurale în contradictoriu care s-au prelungit până la terminarea programului de lucru. Proiectul de lege propus de Guvern are termen de adoptare tacită în Senat data de 3 noiembrie. Camera Deputaţilor este forul decizional.

Cele mai citite

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă