22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialComorile Sălajului vor fi restaurate

Comorile Sălajului vor fi restaurate

Cinci biserici monument istoric din Sălaj, dintre care patru de piatră şi una de lemn, vor fi reabilitate în acest an. Costurile de reabilitare se ridică la 1,35 milioane de lei.

“Recent s-au deschis două şantiere de restaurare, pentru biserica reformată de piatră din Mineu şi biserica de lemn din Sâmnihaiu Almaşului. În primul caz e vorba de un proiect de circa 200.000 de lei, iar pentru al doilea de 450.000 de lei. Alte două lăcaşe de cult din piatră, din Horotul Crasnei şi Uileacul Şimleului, sunt avute în vedere pentru restaurare, finanţarea aprobată fiind de aproximativ un milion de lei pentru fiecare. Finanţarea vine din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, în cadrul Planului Naţional de restaurare 2011”, a declarat Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Sălaj. Potrivit acesteia în acest plan naţional de restaurare a fost cuprinsă, tot pentru acest an, cu suma de 500.000 de lei, şi biserica reformată din Zalău.

Ce semnificaţie istorică au monumentele

Biserica reformată de piatră din Mineu a fost construită în jurul anului 1514 şi a suferit unele transformări în secolul al XVIII-lea, în vreme ce biserica din lemn cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Sânmihaiu Almaşului datează cel mai probabil din 1778.

Biserica reformată din Horoatu Crasnei a fost construită în secolul al XV-lea, cu adăugiri ulterioare din secolul al XVIII-lea, iar cea din Zalău a fost ridicată în stil baroc, în perioada dintre anii 1904 – 1907.
O istorie aparte are biserica din Uileacu Şimleului. Construită cel mai probabil la mijlocul secolului XIII, ea este unică în România şi printre puţinele din Europa cu un coridor intermural între peretele interior şi cel exterior, păstrat doar parţial.

Clădirea, înscrisă pe lista monumentelor istorice, a fost la origini, potrivit unor legende locale, biserica unei mănăstiri de călugăriţe ce se afla în apropiere, iar coridoarele dintre ziduri erau folosite pentru izolarea acestora de restul enoriaşilor participanţi la slujbe.

Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă