Un satelit german se îndreaptă către atmosfera Pământului, iar fragmentele ar putea să lovească Pământul începând de vineri, a declarat Centrul Aerospaţial German.
Cercetătorii au pierdut legătura cu satelitul german Rosat care a fost scos din funcţiune. Satelitul care înconjoară Pământul la fiecare 90 de minute, iar experţii nu ştiu unde ar putea să cadă fragmentele după intrarea lor în atmosferă, relatează The Guardian.
Părţi din satelitul de dimensiunile unei camionete vor arde la intrarea în atmosferă, însă aproximativ 30 de fragmente, cântărind în total 1,7 tone, ar putea să cadă pe Pământ la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Aerospaţial, Andreas Schuetz pentru Associated Press.
„Toate ţările aflate între 53 de grade latitudine nordică şi 53 de grade latitudine sudică ar putea fi afectate”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Satelitul a fost lansat în 1990 şi a fost scos din funcţiune în 1999, după ce a fost folosit pentru cercetarea găurilor negre şi a stelelor neutronice. De asemenea, cercetătorii au realizat pentru prima data, cu ajutorul acestui satelit, o cercetare integrală a cerului în căutarea surselor de raze X.
Cel mai mare fragment care s-ar putea lovi de Pământ este telescopul rezistent la căldură care cântăreşte 1,6 tone. Satelitul va intra în atmosfera Pământului cu o viteză de 28000 de km/h. Când se va apropia de Pământ, cercetătorii vor fi capabili să estimeze cu exactitate locurile în care vor cădea fragmentele respective.
Luna trecută, un satelit aparţinând NASA a căzut în Pacificul de Sud fără a provoca pagube. Agenţia Aerospaţială Germană consideră că riscul ca fragmentele satelitului să provoace moartea unei persoane sunt de 1 la 2000, fiind mai mari decât cele calculate în cazul satelitului american.