23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialArmata americană va avea în curând un avion kamikaze fără pilot

Armata americană va avea în curând un avion kamikaze fără pilot

Forţele terestre americane se vor dota în curând cu un avion fără pilot portabil, silenţios şi capabil să distrugă o ţintă intrând în ea şi declanşând o încărcătură de explozibil, a anunţat luni compania americană care l-a conceput, relatează AFP, citată de Mediafax.

US Army a încheiat la sfârşitul lui iunie un contract de 4,9 milioane de dolari cu firma AeroVironment pentru a-i fi furnizat în cel mai scurt timp un număr neprecizat de astfel de avioane denumite „Switchblade”, potrivit AeroVironment.

Avionul cântăreşte mai puţin de două kilograme şi poate fi transportat într-un rucsac. În timpul lansării, el este scos dintr-un tub, moment în care îşi deschide aripile. Zburând cu ajutorul unui mic motor electric, el transmite imagini video graţie camerei încorporate şi permite vizarea precisă a ţintei, detaliază compania într-un comunicat.

Vizualizând ţinta pe imagini trimise în direct de avion, operatorul poate confirma dacă este vorba despre ţinta urmărită şi evitarea, în acest fel, a unor victime colaterale, pledează compania şi armata americană.

Avionul fără pilot fixează ţinta şi o loveşte, declanşând astfel încărcătura de explozibil pe care o conţine.

Odată lansate, rachetele avioanelor fără pilot Predator sau Reaper nu pot fi deviate de la ţintă înainte de a o atinge. Switchblade, care este atât o armă controlată cât şi un aparat de recunoaştere, permite acest lucru.

Statele Unite au fost criticate de nenumărate ori pentru victimele civile provocate de atacurile cu avioane fără pilot care vizează insurgenţi în Pakistan sau Afganistan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă