Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că nu va cere sancţionarea deputatului liberal Adriana Săftoiu, care l-a criticat recent într-un editorial.
Fostul consilier prezidenţial atrăgea atenţia că actualul său şef pe linie de partid are aceleaşi apucături precum Traian Băsescu, enumerând „vehemenţa la adresa ziariştilor care nu-i cântă în strună” sau „cinismul ca, după ce îşi atinge obiectivul, să se debaraseze de cei care l-au sprijinit”.
„PNL are câteva caracteristici şi ţine de farmecul său faptul că un deputat, care întâmplător nu a găsit nici un prilej să atace pe domnul Băsescu, pe domnul Boc, pe careva din executiv, îşi exercită talentele publicistice împotriva preşedintelui partidului. Ţine de farmecul acestui partid, nu este pentru prima dată, pentru mine chiar nu este o problemă asta”, a spus astăzi Crin Antonescu, întrebat fiind dacă va pune în discuţie sancţionarea Adrianei Săftoiu.
Liderul PNl a adăugat apoi că dacă va considera că se va impune o sancţiune, atunci o va cere. „Nu am cerut-o, considerând că nu se impune. Dacă am să consider că se impune, cum s-a întâmplat şi în alte cazuri, cum au fost voturile din Parlament ale unor colegi, veţi afla”, a subliniat Antonescu.
Întrebat dacă atitudinea deputatului PNL nu pune totuşi în discuţie autoritatea sa ca preşedinte de partid, Antonescu a răspuns: „Asta rămâne de văzut. Eu consider că autoritatea cuiva în politică nu ţine de cantitatea de înjurături pe care o dobândeşte, ca să spun aşa. Oricum în oceanul propagandistic revărsat asupra mea, picătura doamnei Săftoiu, că presupun că despre dânsa este vorba, chiar nu mai contează”.
Săftoiu şi Antonescu, aproape un an de război al declaraţiilor
Relaţia tensionată dintre Adriana Săftoiu şi Crin Antonescu durează de aproape un an. „Distanţa mea de Crin Antonescu a început, din punctul meu de vedere, odată cu impunerea conducerii PNL pe baza unei liste. Majoritatea decide, însă aceasta a fost impusă pe listă. Dintr-o dată, a dispărut competiţi şi am asistat la ceea ce văzusem în altă parte. Şeful „aşa vrea” şi voia lui trebuia să fie lege pentru cei de „jos”. Atitudinea lui Crin Antonescu intră în contradicţie cu atitudinea celui care pe vremea lui Tăriceanu făcea un anumit tip de dizidenţă retorică, apreciată public. Pe atunci, Crin Antonescu era deranjat de deciziile luate prin colţuri de cabinete, de anunţurile făcute la televizor şi pe care partidul trebuia să le ia de bune”, explica în ianuarie 2011 chiar Adriana Săftoiu de ce a luat distanţă de actualul lider al PNL, reconfirmat în funcţie anul trecut.
Ulterior, deputatul PNL s-a alăturat restrânsului grup de opoziţie al partidului, alături de Varujan Vosganian, Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban. Astfel, Săftoiu s-a împotrivit şi prin vot alianţei cu PC-ul lui Dan Voiculescu, dovedit de instanţă fost colaborator al Securităţii, şi PSD-ul lui Victor Ponta. Atitudinea sa a atras criticile liderului PNL.
„Ţipete ascuţite scoate şi doamna Săftoiu. Altă femeie pedistă, actualmente în PNL, moralista second-hand achiziţionată pe vremea Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu sau invers, nu are importanţă. Doamna Săftoiu îmi spune mie că trecutul conteaza. Ca să vezi! Nu mai spuneţi, doamnă Săftoiu! Mie îmi spuneţi? Dumneavoastră îmi spuneţi?”, spunea Antonescu, în luna martie.
„Aş vrea să-l parafrazez pe domnul Crin Antonescu, din 2006, care în cazul Mona Muscă spunea că nu e nevoie de un verdict al unei instanţe, că e suficient ca Mona Muscă să fie exclusă din PNL, un nume conspirativ şi un angajament. Tot dânsul spunea atunci că în PNL nu e loc pentru trădători şi trădaţi. Acum, sigur ca da, dacă decizii luate în prezent determină liderii PNL să spună că trecutul nu contează, nu e decât o forma de laşitate şi atâta tot”, a declarat atunci, în replică, Săftoiu.