4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialCutremur cu magnitudinea 6 produs în largul insulei Bali

Cutremur cu magnitudinea 6 produs în largul insulei Bali

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei de sud a insulei indoneziene Bali, a anunţat institutul american de geofizică USGS, dar nu au fost semnalate pagube sau riscul producerii unui tsunami, relatează AFP, citată de Mediafax.

Cutremurul s-a produs la ora 10.16 (06.16 ora României), la circa 40 de kilometri în largul coastei de sud a insulei Bali şi la o adâncime de 61 de kilometri, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Centrul de alertă în caz de tsunami, cu sediul în Hawaii, a anunţat că nu a emis niciun avertisment.

Centrul seismologic din Indonezia a evaluat magnitudinea cutremurului la 6,8 şi adâncimea la doar zece kilometri, dar a confirmat că formarea unui tsunami este puţin probabilă.

Cutremurul nu a provocat victime şi nici pagube materiale, potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene pentru catastrofe.

Un jurnalist al AFP a declarat că acoperişul unui spital a fost distrus parţial, făcând necesară evacuarea a zeci de pacienţi.

Cutremurul a fost resimţit timp de câteva minute în împrejurimile Kuta, staţiune balneară foarte frecventată din sudul Bali, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul agenţiei, Endro Tjahjono.
„A fost un val de panică. Toată lumea a ieşit din clădiri. Când ne-am întors, am văzut fisuri în pereţi şi tencuială care cădea”, a adăugat oficialul, care lucrează în birourile locale ale agenţiei la Kuta.

„Totul se clătina şi uşile se trânteau. Am ieşit cu toţii în stradă”, a mărturisit Stephanie Fleming, o britanică ce lucrează în apropiere de Kuta.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, unde întâlnirea mai multor plăci tectonice continentale provoacă o activitate seismică şi vulcanică puternică.

Chiar dacă sunt curente, seismele care se produc în largul coastelor indoneziene readuc în memoria colectivă amintirea cutremurului de 9 grade care s-a produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei indoneziene Sumatra, care a generat un tsunami devastator pe coastele a circa zece ţări din Asia de Sud-Est, soldat cu peste 220.000 de morţi.

Cutremurul de joi s-a produs la o zi după un exerciţiu privind o alertă de tsunami, efecutat în circa 20 de ţări şi destinat testării unui sistem înfiinţat după valul seismic din 2004.

Cele mai citite

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

Ana Maria Bărbosu cere sprijin pentru sport și pledează pentru recunoașterea performanțelor Sabrinei Voinea și Jordan Chiles!

Gimnasta Ana Maria Bărbosu, medaliată cu bronz la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, a solicitat investiții mai mari în sport și a...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă