Peste 470 de cupluri căsătorite, cu vârsta trecută de 60 de ani, au decis să se despartă în primele nouă luni ale acestui an.
Peste 470 de cupluri cu vârsta trecută de 60 de ani au divorţat în primele nouă luni ale acestui an, arată datele Ministerului Administraţiei şi Internelor. Psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institute din Bucureşti, este de părere că schimbarea mentalităţilor este una din explicaţiile pentru care unele persoane aleg să se despartă de partenerul alături de care au trăit o viaţă. „Ei au trăit în vremuri când divorţul era un lucru blamabil şi foarte multe cupluri rămâneau împreună de gura lumii. Dar suntem fiinţe sexuale toată viaţa, şi la două luni, şi la 60 de ani”, spune psihologul.
Persoanele care divorţează la 60 de ani sunt capabile să vadă posibilitatea de a-şi schimba viaţa într-o manieră pozitivă şi privesc despărţirea ca pe o formă de emancipare. „Divorţul e o schimbare majoră pe care o faci dacă ai speranţa că-ţi va fi mai bine. Aceste persoane se consideră încă tinere. Cred că ne putem aştepta la schimbări în această statistică odată cu noul Cod Civil”, este de părere psihologul Matei Georgescu. Psihologul Bogdan Lucaciu adaugă: „Bucuria de a-şi trăi viaţa la vârste înaintate este mai mare în străinătate. Pe de o parte posibilităţile financiare sunt mai mari, pe de altă parte, cultural vorbind, vârsta a treia este altfel acceptată”.
Luminiţa de la capătul tunelului
Problemele care-i fac pe oamenii ajunşi la 60 de ani să divorţeze sunt aceleaşi cu cele ale cuplurilor mai tinere ajunse în impas: diferenţele legate de stilul de viaţă sau cele privind creşterea copiilor. „Se întâmplă ca unul dintre parteneri să devină tot mai nemulţumit, cu agresivităţi verbale sau chiar fizice. Şi atunci, celălalt partener nu mai vede utilitatea căsniciei, mai ales după ce-şi dă seama că scopul lor de a creşte copiii a fost atins”, spune Bogdan Lucaciu. De altfel, nu puţini sunt copiii ajunşi la maturitate care şi-au sfătuit părinţii să se despartă şi să nu mai stea într-o căsnicie nefericită. „O relaţie trebuie hrănită cu iubire, acceptare şi respect. Adaptabilitatea la nou poate fi mai redusă la bătrâneţe. Cu cât îmbătrânim, structurile eului devin mai rigide”, explică Matei Georgescu.
Iluzia că-ţi cunoşti partenerul foarte bine poate oferi surprize în timp. „Poţi sta zeci de ani într-un cuplu fără să-l cunoşti pe celălalt. Secretele, cu cât sunt mai dense, cu atât te pot destabiliza peste 30 de ani. Să luăm exemplul unui om care în forul lui cel mai intim se simte o persoană de nimic pentru că în copilărie a avut parte de o educaţie foarte critică şi care ca să compenseze va încerca să fie partenerul ideal cu eforturi fantastice. Odată cu vârsta n-a mai putut să se poarte perfect şi să ducă cele două personaje, cel al «ratatului» şi cel fabricat, şi atunci partenerul divorţează”, explică Georgescu.
Se despart, dar rămân în aceeaşi casă
Liviu (63 ani) nu şi-a anunţat soţia că vrea să divorţeze, aşa că s-au trezit cu citaţia la uşă în timp ce sărbătoreau ziua de naştere a fiului lor. Bătrânul era nemulţumit că de cinci ani soţia lui lipsea de acasă câte două săptămâni ca să aibă grijă de mama ei în alt oraş. Îi reproşa că nu mai are grijă de el, deşi femeia îi lăsa mâncare gătită proaspătă şi la congelator. În toată căsnicia lor, Liviu luase deciziile cele mai importante. Femeia a acceptat să divorţeze, dar au hotărât să rămână în acelaşi apartament şi să-şi plătească fiecare cheltuielile. Din când în când, se mai ceartă din cauza facturilor, dar bărbatul compensează prin faptul că mai mănâncă din ce găteşte fosta lui soţie.
Un alt exemplu este cel al unui cuplu în care bărbatul făcuse puşcărie politică şi de la un timp începuse să aibă tot felul de suspiciuni exagerate. Nemaisuportând atmosfera din casă, soţia a decis să divorţeze şi să-şi petreacă timpul împreună cu prietenele ei, dar să mai aibă grijă din când în când şi de fostul ei soţ. „Acum, făcea acest lucru din voluntariat, nu pentru că aşa trebuia. Sunt oameni cu un nivel socio-cultural ridicat care rămân în aceeaşi casă după divorţ. Există femei care s-au sacrificat o viaţă şi spun că nu mai vor să facă asta. Dacă au prieteni şi preocupări, de ce nu?”, spune psihologul Bogdan Lucaciu.
6.400 de cupluri divorţate în 2011
Numărul cuplurilor căsătorite care au decis să se despartă în primele nouă luni ale acestui an a fost mai mare de 6.400, arată datele de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Cele mai multe cereri au venit din mediul urban, aproape 5.600, restul de 870, din mediul urban. Hotărâte să divorţeze au fost mai ales cuplurile cu vârsta între 30 şi 40 de ani, numărul cererilor ajungând la 2.300. S-au mai separat alte 1.400 de cupluri cu vârsta între 40 şi 50 de ani, 1.130 de familii cu vârsta între 20 şi 30 de ani şi aproape tot atâtea cu vârsta între 50 şi 60 de ani. „Cea mai mare speranţă la o viaţă mai bună o au cuplurile cu vârsta între 30 şi 40 de ani”, spune Matei Georgescu. Studiul arată că optimismul scade odată cu vârsta.