14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA vor fi obligate să prezinte scuze pentru acuzaţiile privitoare la complot,...

SUA vor fi obligate să prezinte scuze pentru acuzaţiile privitoare la complot, avertizează Iranul

Ministrul iranian de externe Ali-Akbar Salehi a spus că SUA vor fi obligate să prezinte scuze pentru acuzaţiile potrivit cărora Iranul s-ar fi aflat în spatele unui complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, relatează NewsIn.

„Acest scenariu este un joc de amatori şi americanii vor fi obligaţi să prezinte scuze Iranului pentru aceste acuzaţii fără fundament”, a spus Salehi.

„Americanii au numeroase probleme interne şi vor doar să le acopere, prin aceste acuzaţii”, a subliniat ministrul.

El a precizat că Iranul a avut mereu relaţii bune cu Arabia Saudită, în pofida diferenţelor pur regionale.

Statele Unite au anunţat că au dejucat un complot pus la punct de agenţi cu legături cu Iranul pentru asasinarea ambasadorului saudit la Washington, folosind explozibili. Doi bărbaţi originari din Iran – Manssor Arbabsiar, în vârstă de 56 de ani, cu cetăţenie americană, şi Gholam Shakuri, aparent membru al Quds – au fost puşi sub acuzare pentru conspiraţie în vederea uciderii unui oficial străin, conspiraţie armată şi conspiraţie în vederea comiterii unor acte de terorism internaţional, a declarat procurorul general Eric Holder.

Complotul a fost conceput în Iran, de forţa Quds, o parte a Gardienilor Revoluţiei, a adăugat el.

Arabsiar, care a fost arestat pe aeroportul JFK din New York în 29 septembrie, a mărturisit că a fost implicat în presupusul complot, potrivit oficialului.

Arabsiar a compărut pentru scurt timp marţi în faţa unui tribunal din New York. El nu a precizat cum pledează şi a fost reţinut fără drept de eliberare pe cauţiune. El riscă închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat pentru toate acuzaţiile, potrivit Departamentului de Justiţie.

Shakuri s-ar afla în Iran.

Oficiali americani au declarat în 24 mai 2011, Arabsiar a contactat un informator al agenţiei americane antidrog sub acoperire, care se prezenta drept un membru al cartelurilor mexicane de droguri.

Pe parcursul mai multor întâlniri, ar fi ieşit la iveală detalii privind conspiraţia care ar fi implicat membri ai Guvernului iranian, dispuşi să plătească 1,5 milioane de dolari pentru asasinarea ambasadorului saudit Adel al-Jubeir pe teritoriul american.

Oficiali din Departamentul de Justiţiei au spus că, iniţial, ţinta urma să fie ambasada saudită.

Însă, potrivit unor discuţii înregistrate în secret de autorităţile americane, Arbabsiar ar fi luat în considerare şi posibilitatea de a-l ucide pe ambasador la un restaurant, în pofida riscului de victime în masă.

Autorii ar fi urmat să folosească explozibili, potrivit lui Holder, care a precizat că nu au fost asamblate bombe şi că populaţia nu a fost în pericol.

Procurorul general american a precizat că Arabsiar, cu aprobarea lui Shakuri, ar fi trimis 100.000 de dolari într-un cont bancar din SUA, ca avans pentru informator.

Obama ar fi fost informat în legătură cu complotul în iunie 2011 şi ar fi fost ţinut la curent cu evoluţiile.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Tommy Vietor, a declarat: „Dejucarea acestui complot este un succes semnificativ pentru serviciile noastre de informaţii şi forţele de ordine, iar preşedintele este foarte recunoscător pentru munca lor excepţională”.

Ulterior, Trezoreria a anunţat sancţiuni vizând cinci persoane – inclusiv Arbabsiar şi Shakuri – care au legătură cu presupusul complot.

„Deşi seamănă cu paginile unui scenariu de Hollywood, impactul ar fi fost foarte real şi multe vieţi ar fi fost pierdute”, a spus directorul FBI, Robert Mueller.

Departamentul american de Stat a inclus Iranul pe lista statelor care sponsorizează terorismul încă din 1984.

Agenţia oficială iraniană IRNA a descris acuzaţiile drept o „campanie de propagandă” din partea Guvernului american împotriva Teheranului. La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast, a declarat pentru agenţia semioficială Fars că acuzaţiile sunt un „spectacol de comedie fabricat de America”.

Ambasada saudită la Washington a precizat că presupusul complot reprezintă „o încălcare josnică a normelor, standardelor şi convenţiilor internaţionale şi nu respectă principiile umanităţii”.

Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...
Ultima oră
Pe aceeași temă