26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBan Ki-moon va convoca pentru 30 octombrie o reuniune privind Ciprul

Ban Ki-moon va convoca pentru 30 octombrie o reuniune privind Ciprul

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat marţi că va convoca o reuniune a liderilor cipriot-grec şi cipriot-turc la 30 octombrie la New York pentru a se avansa spre un acord privind reunificarea Ciprului, divizat din 1974, informează AFP, preluată de Agerpres.

‘Problema Ciprului este o problemă importantă’, a spus Ban Ki-moon unor jurnalişti la Copenhaga, unde asista la o conferinţă privind energiile curate.

‘Voi convoca o reuniune trilaterală cu cei doi lideri din Cipru la 30 octombrie la New York”, a adăugat secretarul general al ONU, fără alte precizări.

În iulie, Ban Ki-moon şi-a exprimat speranţa că se vor înregistra progrese importante privind acest dosar până la sfârşitul lunii octombrie. El a făcut această declaraţie după o întrevedere cu Demetris Christofias, preşedintele Republicii Cipru, stat recunoscut pe plan internaţional şi membru al Uniunii Europe, şi cu Dervis Eroglu, lider al autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută numai de Turcia.

Demetris Christofias estimează că perioada ideală pentru a găsi o soluţie ar fi înainte ca Republica Cipru să preia preşedinţia prin rotaţie a UE în iulie 2012.

Până în prezent, convorbirile intercipriote lansate în 2008 nu au răspuns aşteptărilor ONU. Principalele puncte de dezacord se referă la ajustările teritoriale, problemele de securitate şi de proprietate.

Cele mai citite

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...
Ultima oră
Pe aceeași temă