4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 3,45%, nivelul minim...

Rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 3,45%, nivelul minim de după 1990

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, reiese din datele publicate marţi de INS, relatează Mediafax.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara săptămâna trecută, la Romania Financial Forum 2011, că rata anuală a inflaţiei a coborât sub 4% în septembrie şi a intrat astfel în ţinta BNR. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în urmă cu două săptămâni că România are şansă istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită „în mod ferm” de politicile fiscale şi salariale.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei.

BNR nu a mai atins ţinta de inflaţie din 2006, când rata anuală s-a situat la 4,87%.

Faţă de luna august, preţurile din septembrie au fost cu 0,21% mai mici, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare au urcat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%.

În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la cartofi, de 35%, dar şi la legume şi conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%.

Alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar şi la alte legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 5,5%.

La polul opus, o creştere importantă de preţuri a avut loc la ouă, care s-au scumpit cu 5% faţă de luna precedentă.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, s-a raportat o majorare cu 1,07% la combustibili, pentru restul produselor preţurile rămânând aproape neschimbate.

Serviciile s-au scumpit în principal pentru transportul feroviar, cu 7,06%, şi apă, canal, salubritate, cu 1,23%.

De la începutul anului, cele mai mari creşteri de preţurile au fost înregistrate de mărfurile nealimentare, cu 4,84%, urmate de cele pentru servicii, cu 3,46%. La alimente, scumpirea a fost mult mai mică, de 1,72%.

Cele mai citite

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă