22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialContracte nelegale de peste 200 de miliarde, atribuite de Primaria Radauti

Contracte nelegale de peste 200 de miliarde, atribuite de Primaria Radauti

Consilierii rădăuţeni reclamă atribuiri ilegale de lucrări de către primarul Aurel Olărean în valoare de peste 218 miliarde de lei vechi N 10 firme care au angajat lucrări de miliarde în Rădăuţi sunt somate să întrerupă lucrările pentru că licitaţiile pe SEAP au fost angajate de primărie fără consultarea consiliului local.

Consiliul Local Rădăuţi a votat zilele trecute o hotărâre iniţiată de 11 consilieri locali, prin care s-a dispus somarea mai multor firme care execută în mod ilegal lucrări pe domeniul public al municipiului Rădăuţi. Ei au decis să aducă la cunoştinta firmelor respective, a Instituţiei Prefectului, Poliţiei Rădăuţi, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi faptul că licitaţiile în urma cărora s-au atribuit lucrări în valoare totală de peste 218 miliarde de lei vechi au fost ţinute ilegal, pentru că nu există hotărâri ale Consiliului Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici a acestor lucrări; nu există niciun fel de prevedere bugetară pentru lucrări; Consiliul Local nu a predat, prin hotărâri, terenurile în cauză pentru executarea lucrărilor pe care fiecare firmă în parte s-a angajat să le presteze, apreciindu-se că toate contractele încheiate în acest sens, între firmele în cauză şi Primărie, sunt nule de drept.

Consilierii locali au cerut oprirea imediată a oricăror lucrări efectuate până în prezent şi readucerea terenurilor în cauză de îndată la forma iniţială pe cheltuiala executanţilor.

Conform textului hotătârii, aceasta constituie o somaţie prealabilă, după care Consiliul Local se va adresa instanţelor de judecată competente. „Începând de astăzi (22 septembrie a.c., n.r.) firmele sunt puse în cunoştinţă asupra ilegalităţii lucrărilor ce le-au executat pe domeniul public al municipiului Rădăuţi şi nu pot ridica nicio pretenţie financiară referitoare la lucrările executate după această dată, iar pentru cele executate până în prezent, răspunzători sunt peroanele cu care au semnat contractele”, se arată în proiectul de hotărâre votat ca atare în Consiliul Local Rădăuţi, după ce a fost semnat de cei 11 consilieri locali iniţiatori – Constantin Galan, Tiberiu Maerean, Ilie Sarcinschi, Lăcrămioara Loghin, Mihai Frunză, Ioan Boca, Angelica Popescu, Mihai Curelar, Simion Sticleţ (viceprimar), Toader Ciobâcă şi Gheorghe Ardelean.

Lista firmelor somate că execută ilegal lucrări în municipiul Rădăuţi

În anexa la hotărârea care vizează somarea firmelor care execută în mod ilegal lucrări pe domeniul public al municipiului Rădăuţi, se prezintă în detaliu lucrările efectuate în anii 2010 şi 2011 fără avizul Consiliului Local. Alături sunt prezentate şi sumele aferente fiecărei investiţii în parte.

Astfel, modernizarea bazei sportive a municipiului Rădăuţi, realizată de SC Cominco SRL Frasin, a costat 4.944.850 lei; reabilitarea centrului istoric Rădăuţi, lucrare atribuită către SC Pavimente SRL Marginea, a costat 1.759.391 lei; reamenajarea parcului zoo din localitate a costat 2.600.000 de lei, lucrările fiind efectuate de SC Construcţii Pop Strugar SRL; pista pentru biciclişti din municipiul Rădăuţi a costat 2.000.000 de lei, fiind realizată de SC Fortuna Karma Forte SRL Iaşi; lucrări de amenajare a spaţiilor verzi, în valoare de 75.000 de lei au fost atribuite firmei Green Peisage SRL Rădăuţi; reabilitarea parcării centrale, în valoare totală de 120.000 de lei a fost preluată de SC Caroli Oil SRL Arbore; pavajul trotuarelor de pe strada 1 Mai a fost atribuită către SC Pavimente SRL Marginea; o amenajare parcare TIR în valoare de 35.000 de lei a fost asumată de SC Cosadel SRL Rădăuţi; amenajarea drumului ocolitor, varianta II a fost atribuită firmelor Florconstruct şi Cosadel, valoarea totală a lucrărilor fiind de 450.000 de lei; contrucţia blocului social de pe strada 1 Mai nr. 103 tronson A a fost preluată de Civica Grup, pentru 1.869.822 lei; construcţia tronsonului B al aceluiaşi bloc Social a revenit SC Construcţii Pop Strugar pentru 2.792.756 lei; tronsonul C al aceleiaşi construcţii a fost adjudecat tot de Construcţii Pop Strugar pentru 2.792.756 lei, iar SC Victor Construct SRL Botoşani a adjudecat construcţia tronsonului D al blocului social, pentru suma de 2.165.210 lei.

În lei noi, toate aceste sume totalizează 21.804.785 lei. În lei vechi, 218,04 miliarde, o sumă enormă pentru care, conform opiniei consilierilor locali ai municipiului Rădăuţi, trebuia neapărat să fie consultat Consiliul Local, organizarea de licitaţii prin SEAP, doar în urma dispoziţiilor primarului nefiind în corcondaţă cu legislaţia românească.

„Se pune în pericol bugetul municipiului pe anii următori”

„În cursul anilor 2010 şi 2011, pe SEAP au fost scoase la licitaţie diverse lucrări de investiţii de către Primăria Rădăuţi fără a avea niciun fel de aprobare din partea Consiliului Local, mai mult, se execută lucrări de către firmele câştigătoare, precum şi de către alte firme pentru care nu s-a desfăşurat nicio licitaţie şi pentru care nu există nicio aprobare din partea Consiliului Local. Acesta a constatat că se încalcă flagrant Legea 273/2006 a finanţelor publice locale şi legea 215/2007 a administraţiei publice locale de către conducerea primăriei. Se va încerca obligarea Consiliului Local la plata acestor lucrări, mult mai târziu, pe baza unor hotărâri judecătoreşti, cu penalizări corespunzătoare, prin executori judecătoreşti, punându-se în pericol bugetul municipiului pe anii următori”, se arată în expunerea de motive a hotârârii de Consiliu Local rădăuţean prezentate.

Cele mai citite

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă