Nouă bănci portugheze şi 14 britanice au primit un rating în scădere din partea Moody’s.
Ftch este ultima din cele trei agenţii importante care a decis reducerea ratingului Italiei, după retrogradări similare aplicate de Standard&Poor’s în 20 septembrie (de la A+ la A) şi de Moody’s la 5 octombrie (cu trei trepte, de la Aa2 la A2).
Cauza: intensificarea crizei zonei euro
Retrogradarea reflectă intensificarea crizei din zona euro care reprezintă un şoc financiar şi economic semnificativ, având ca efect slăbirea profilului de risc suveran al celor două ţări, arată Fitch. Agenţia consideră că o soluţie credibilă şi cuprinzătoare a crizei este un complex politic şi tehnic a cărui aplicare necesită timp. Între timp, criza a avut un efect negativ asupra stabilităţii financiare şi a perspectivelor de creştere din întreaga regiune, potrivit Fitch.
Belgia, luată la ochi
Dacă în cazul Spaniei şi Italiei cauza principală o reprezintă nivelul ridicat al deficitului bugetar (aproximativ 9% din PIB) şi, respectiv, al datoriei publice (119% din PIB), Belgia mai are (pe lângă problema datoriei puablice – 96,8% din PIB) şi problema susţinerii grupului bancar franco-belgian Dexia. Moody’s a avertizat vineri că ar putea retrograda ratingul Belgiei din cauza cheltuielilor pentru susţinerea financiară a acestuia şi a pers-pectivei unor costuri financiare mai mari şi a creşterii economice lente, transmite Reuters. Agenţia a pus sub supraveghere ratingul „Aa1″ al Belgiei, în vederea unei posibile revizuiri în scădere. Moody’s s-a alăturat astfel Standard&Poor’s şi Fitch care au pus sub supraveghere calificativele „AA+” ale Belgiei, cu pers-pectivă negativă, în ultimul an. Ambele agenţii au arătat că lipsa unui guvern învestit subminează eforturile de echilibrare a bugetului în Belgia, unul dintre cele mai îndatorate state din zona euro. Dexia, ale cărui acţiuni au scăzut cu 42% în această săptămână, este pe cale de a fi divizat de Belgia şi Franţa, din cauza expunerii masive la datoriile Greciei şi a dificultăţilor de a se finanţa.
Băncile atrase în vârtejul datoriilor de stat
Moody’s a coborât vineri ratingurile de credit a nouă bănci portugheze, inclusiv Banco Comercial Portugues (BCP), prezentă şi în România prin Millenium Bank, al cărei calificativ a fost redus de la Ba2 la B1, în urma retrogradării Portugaliei în luna iulie la Ba2. Agenţia de rating apreciază că riscurile asociate activelor celor nouă bănci au crescut, din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Portugaliei, se arată într-un comunicat al Moody’s.Totodată, un alt factor care a contribuit la decizie este aprecierea Moody’s că băncile portugheze ar putea înregistra o deteriorare a activelor din cauza perspectivelor economice nefavorabile şi măsurilor de austeritate. Moody’s a mai coborât vineri ratingurile de credit a 12 bănci britanice, inclusiv The Royal Bank Of Scotland (RBS) şi Lloyds, apreciind că probabilitatea ca autorităţile să ofere sprijin sectorului bancar pe termen mediu şi lung a scăzut. „Moody’s consideră că guvernul va continua să acorde un anumit nivel de sprijin băncilor importante sistemic. Totuşi, este mai probabil ca instituţiile financiare mai mici să fie lăsate să intre în faliment dacă vor avea probleme financiare”, se arată într-un comunicat transmis de Moody’s.Agenţia a redus astfel ratingul băncilor Lloyds TSB şi Santander UK (de la Aa3 la A1), RBS (de la Aa3 la A2) şi altor nouă instituţii de credit mai mici.
Efecte în SUA
Dow Jones – 0,15%
Standard&Poor’s 500 – 0,75%
Nasdaq – 1,24%
Euro – 0,2%, la 1,3404
Petrol Brent – 93 cenţi, la 104,8 dolari/baril