3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum ajungi milionar în euro ajutat de un popă, o bancă şi...

Cum ajungi milionar în euro ajutat de un popă, o bancă şi de stat (ARTICOL INTEGRAL)

Prin firmele sale, Mihai Cuptor a luat de la Ban­corex – fosta bancă a Securităţii – peste 20 milioane de euro pe care, ulterior, AVAS a uitat sau nu a mai vrut să le recupereze. De la RA-APPS, Cuptor a primit, în mod suspect, un teren în curtea lui Petre Roman, unde şi-a ridicat un imobil. Nici biserica nu s-a lăsat mai prejos: PS Teodosie i-a făcut cadou un teren în centrul Capitalei.

„România liberă” continuă dezvăluirile despre milionarii de la care  Fiscul şi AVAS nu reuşesc ( sau nu vor să reuşească) să recupereze datoriile. Pierderile ins­tituţiilor statului sunt consfinţite prin hotărâri judecătoreşti, în baza cărora Mihai  Cuptor devine proprietar, fără datorii la stat. În articolul „Cum şi-a pus Cuptor averea la dospit”, am relatat despre metodele prin care afaceristul şi-a pus la adăpost milioanele de euro în paradisuri fiscale. Nu pentru că i-ar fi fost  frică de autorităţile statului, ci de foştii săi parteneri de afaceri Adrian Petrache  şi Alexandru Bittner, care l-au ajutat să obţină drepturi litigioase şi retrocedări (în special vile şi terenuri de lux de la RA-APPS), iar apoi Cuptor nu le-a întors banii, potrivit contractelor.

 

Afaceri imobiliare cu IPS Teodosie, supranumit Şpagoveanul

Fiu de ofiţer comunist, Mihai Cuptor a lucrat înainte de 1989 ca şef de producţie la „România Film”şi ca director economic la un grup de cinci teatre bucureştene, între care  şi Teatrul Bulandra. După revoluţia din decembrie 1989,  a fost dat afară,  bănuit fiind că era ofiţer acoperit al Securităţii. Cuptor însă n-a rămas fără servici. A fost angajat expert parlamentar. Tot în primii ani de după ’89, Cuptor  a debutat în  afaceri de securitate, protecţie şi pază, nu de impresariat artistic, poate şi pentru că avea mai multă experienţă în domeniu. În paralel, a intrat   atât în afaceri imobiliare cu Arhiepiscopia Bucureştilor – reprezentată de Teodosie Snagoveanul-, cât şi în comerţul cu alcool. Cuptor  şi-a făcut o firmă de alcool, exact în perioada în care autorităţile corupte au lăsat să zburde în voie contrabanda cu licorile bahice. Şi, cum moda vremii era  obţinerea de credite preferenţiale de la Bancorex – fosta bancă a Securităţii, de unde protejaţii vremii s-au servit cu circa 3 miliarde de dolari, preluate apoi la datoria publică -, şi firmele lui Cuptor au luat peste 20 milioane de dolari, pe care  ulterior AVAS a uitat să le recupereze.

 

350.000 de dolari, pierdute prin hârţoage

În  1995, PS Teodosie, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a început afacerile imobiliare cu Mihai Cuptor,  asociat şi administrator la SC World Business Company (W.B.C.) SA. Deşi un fost proprietar câştigase în instanţă un teren administrat  de Arhiepiscopie, PS Teodosie i l-a dat pe degeaba (folosinţă gratuită prin  contractul  de comodat nr. 13766/1995)  lui Cuptor pentru ca acesta să ridice un bloc pe el. Era un  teren de 1.368 metri pătraţi situat în centrul Capitalei, pe Calea Victoriei. Potrivit contractului de comodat, din construcţia de parter+ „n” niveluri, ce urma a fi ridicată de firma W.B.C., Arhiepiscopia Bucureştilor beneficia de spaţiul de la etajul 1 şi de o cota-parte din dependinţe. Tot atunci, PS Teodosie a încheiat cu Mihai Cuptor, de astă dată ca reprezentat al firmei Agricola SA , un contract de sponsorizare a Arhiepiscopiei cu 400.000 de dolari. Cuptor a plătit Bisericii doar o sponsorizare de 50.000 de dolari, restul de 350.000 pierzându-se în alte hârţoage încheiate cu PS Teodosie. O altă legătură între Cuptor şi Teodosie ar putea-o reprezenta apartenenţa lor, sub o formă sau alta, la structurile fostei Securităţi.

AVAS, puşculiţa lui Cuptor

Există cel puţin două firme  la care Mihai Cuptor apărea ca asociat sau acţionar şi care au beneficiat de credite de milioane de dolari de la Bancorex. Spre exemplu,  Agrochim Impex,  unde Mihai Cuptor apărea cu 13% din acţiuni, a luat un împrumut de la Bancorex de 15 milioane de dolari. Acum, Agrochim apare în scriptele AVAS cu datorii de 6,1 milioane de dolari nerecuperate. De asemenea, tot prin anii ’90,  o altă firmă „Agricola Alcohol Product SA”, unde Cuptor era patron, a beneficiat de 60 miliarde de lei de la Bancorex. Cu ceva timp în urmă, Agricola Alcohol figura cu o datorie de 3,1 milioane de dolari la AVAS,  dar, ca prin minune, această firmă a dispărut de pe listele datornicilor Bancorex (AVAS  i-a preluat pe datornicii Bancorex cu scopul de a recupera banii, dar nu a făcut-o. Vom reveni  asupra acestui aspect). În acea perioadă, Mihai Cuptor a fost cercetat penal pentru înşelăciune în comerţul cu alcool, dosar arhivat prin fişetele Poliţiei.

Cuptor, mai tare ca Petre Roman

În afară de PS Teodosie, de Bancorex , de AVAS şi de Fisc, Cuptor a fost ajutat să facă avere şi de RA-APPS, care, în baza preluării drepturi litigioase suspecte, i-a predat numeroase vile din cartierul bucureştean de lux Primăverii. Un exemplu despre cum şi-a făcut Mihai Cuptor afacerile imobiliare ajutat de RA-APPS îl reprezintă litigiul cu familia lui Petre Roman.

Pe vremea când era prim-ministru, Petre Roman şi familia sa s-au mutat într-o vilă de pe strada Gogol, din cartierul bucureştean Primăverii.  Vila avea o curte mare de circa 1100 metri patraţi. Prin metode numai de el ştiute şi cu concursul RA-APPS , care avea în adminsitrare imobilul (vila +terenul), Mihai Cuptor a ajuns în posesia a peste 700 metri pătraţi din această curte, unde a ridicat un bloc de patru etaje. Pentru a construi imobilul, Cuptor a tăiat un arbore monument al naturii, un gingobiloba.  Construcţia a fost începută înainte ca Primăria Sectorului 1 să elibereze autorizaţia. Cu toate acestea, Cuptor n-a păţit nimic.

RAAPPS, în slujba lui Cuptor

Potrivit lui Petre Roman,  în 1990, pe când era premier, a ales să locuiască într-o casa de pe strada Gogol nr 2 ,  cu o curte de circa 11.000 metri pătraţi. Imobilul era administrat de fondul locativ de stat şi nu era revendicabil. „Vila a fost construită de comunişti în 1963, pe un teren mlăştinos, amenajat prin  anii 1930. Profesorul Dorin Pavel, care a făcut proiectul pentru terenul rezultat din amenajare, mi-a spus că era în administrarea unei instituţii de stat care se ocupa de canalizare. Apoi, pe acel teren comuniştii au ridicat vile  pentru nomenclatură, vile administrate de fosta Gospodărie de Partid. Casa pe care am ales-o sigur nu era revendicabilă şi nici terenul, pentru că am verificat” spune Roman. Prin 2002-2003, fostul premier s-a trezit pe cap cu Mihai Cuptor care ” a fost foarte agresiv, era sigur că vom fi evacuaţi pentru că el va câştiga tot”.  Pentru  Petre Roman era foarte surprinzătoare rapiditatea şi uşurinţa cu care Cuptor a obţinut de la RA-APPS, la început, vreo 340 de metri pătraţi: „Cu greu RA-APPS m-a informat că Mihai Cuptor obţinuse drepturi litigioase pentru acea suprafaţă. Apoi,  terenul lui Cuptor s-a mărit la 700 metri pătraţi, dar RAAPPS a refuzat să-mi spună de ce”. Fostul premier afirmă  că „cel mai mare susţinător al lui Cuptor sunt banii, care pot fi folosiţi să obţii orice, direct sau indirect mai ales după anul 2000″. Roman nu se putea lupta în instanţe cu Mihai Cuptor, pentru că nu era proprietar, ci doar chiriaş al RA-APPS. Instituţia care trebuia să lupte în instanţă cu Cuptor era RA-APPS, dar nu a făcut-o, susţine Roman. 

Preasfinţitul Teodosie: „Eu am semnat, dar nu ştiu ce a făcut Cuptor cu acel teren”

Contactat telefonic, PS Teodosie a intrat în panică imediat după ce  a auzit numele lui Mihai Cuptor. Fără a-l întreba ceva, a început să turuie : „Eu nu ştiu nimic. Nu l-am mai văzut de atunci, nu mă mai întrebaţi de el”. Recunoaşte însă că în 1995  a semnat contractul de comodat cu Mihai Cuptor prin care Arhiepiscopia Bucureştilor i-a dat în folosinţă un teren de 1368 metri pătraţi, în centrul Capitalei,  pe Calea Victoriei. ” Nu mai ştiu nimic pentru că eu am plecat de acolo. Mai ţin minte că înainte de a semna au fost şi nişte dicuţii cu patriarhul Teoctist” după care ne-a închis telefonul.

Cele mai citite

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Până la ora 19,30, au votat 9.066.856 de alegători, reprezentând 50,34% din numărul celor înscrişi în listele electorale

Au votat peste 9 milioane de români, mai mulți decât la alegerile prezidențiale din 2019, la aceeași oră  Cristian Popescu Piedone a primit o amendă...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă