2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialIndienii columbieni au primit nume în bătaie de joc. Vezi câteva exemple

Indienii columbieni au primit nume în bătaie de joc. Vezi câteva exemple

Rapayet Pushaina are 80 de ani, însă este foarte sigur că nu s-a născut pe 31 decembrie şi că nu se numeşte Rindeaua de Fier, relatează The Guardian.

Însă acestea sunt informaţiile care apar de 50 de ani pe cartea sa de identitate.

Pushaina, unul dintre bătrânii tribului de indieni Wayuu care locuieşte în deşertul din nord-estul peninsulei Guajira, acuză bătaia de joc faţă de numele său din partea unui funcţionar al Oficiului Registrului Naţional care s-a deplasat până în satul său în urmă cu 50 de ani.

Nu vreau să fiu Raspahierro (Rindeaua de Fier), eu sunt Rapayet„, a spus el prin intermediul nepoatei sale care vorbeşte limba spaniolă.

El este unul dintre miile de indieni Wayuu cărora le-au fost date nume în bătaie de joc, a declarat Estercilia Simanca, o avocată Wayuu. „În unele situaţii este posibil să fi fost o neînţelegere, însă, în alte situaţii, scrierea numelor a fost cu siguranţă intenţionată”.

Cărţile de identitate ale celor din tribul Wayuu prezintă nume precum Arrancamuelas (Trăgătorul de Dinţi), Bolsillo (Buzunar), Cabezon (Cap Mare), Chichi (Pipi), Coito (Coit), Gorila, Monja (Călugăriţa), Payaso (Clownul) şi Telefono.

Printre nume, regăsim şi Alka-Seltzer, Land Rover, Marilyn Monroe şi Tarzan.

Cei mai mulţi dintre indieni nu pot să vorbească sau să citească în limba spaniolă, prin urmare nu şi-au dat seama de bătaia de joc în privinţa numelor lor.

De asemenea, indienii Wayuu nu utilizează calendarul gregorian, ci preferă să marcheze trecerea zilelor cu noduri pe o sfoară. Din această cauză, funcţionarii au scris în cazul fiecăruia aceeaşi dată de naştere: 31 decembrie.

„De când eram mică, mi se părea ciudat că toată lumea îşi sărbătorea ziua de naştere în aceeaşi zi”, a declarat Simanca. Ea a studiat registrele oficiale şi a descoperit că peste 70% dintre persoanele din generaţia lui Pushaina au primit nume umilitoare şi s-au născut, conform datelor oficiale, pe 31 decembrie. Pushaina a devenit conştient de numele său oficial atunci când s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali guvernamentali pentru a-i reprezenta pe cei din tribul său. „La început, am crezut că îmi pronunţau greşit numele”, a declarat el.

Realizatorul de film Priscilla Padilla a realizat un documentar despre aceste abuzuri numit „Născut pe 31 decembrie”, care a fost lansat luna trecută la Bogota.

Directorul Oficiului Registrului, Carlos Ariel Sanchez, a promis că „va corecta numele care îi face pe oameni să se simtă neconfortabil sau ridicol”.

Schimbarea numelor este, însă, destul de costisitoare pentru indienii Wayuu, care trăiesc în zone rurale foarte retrase şi nu-şi permit să suporte costurile care pot atinge şi suma de 100 de euro.

Simanca a declarat că Oficiul Registrului ar trebui să trimită funcţionari în fiecare sat pentru a schimba numele ridicole. Pushaina este privilegiat. Cu ajutorul lui Simanca şi Padilla, el şi-a primit numele adevărat şi este mândru cu noua sa carte de identitate: „Acum, nimeni nu-şi mai poate bate joc de mine”.

Cele mai citite

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...
Ultima oră
Pe aceeași temă