16.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialPolitehnică cu facultate de litere

Politehnică cu facultate de litere

Prima fuziune dintre două universităţi situate în oraşe diferite s-a produs în Transilvania. Este vorba de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care s-a unit cu Universitatea de Nord din Baia Mare.

Fuziunea a fost deja aprobată de senatele universităţilor implicate, iar acum mai urmează doar validarea fuziunii de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Anunţul referitor la fuziune a fost făcut de rectorul Universităţii Tehnice, Radu Munteanu, care a declarat că, practic, universitatea din Baia Mare a intrat în componenţa universităţii clujene. Astfel, a apărut una dintre cele mai mari universităţi din România, cu o structură ce include 12 facultăţi şi aproape 1.000 de cadre didactice.

Radu Munteanu a mai afirmat că această fuziune este o premieră în România, în condiţiile în care implică două universităţi cu profile diferite, din două oraşe diferite. Într-un proces asemănător de fuziune au intrat şi Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea Politehnică din Timişoara. În cazul universităţilor din Cluj-Napoca şi din Baia Mare, a spus Radu Munteanu, urmează formarea unei structuri de conducere care să asigure tranziţia până la organizarea alegerilor pentru desemnarea noii conduceri unificate, în primăvara anului viitor, când erau oricum programate alegerile pentru desemnarea noilor şefi de departamente, decani, membri ai Senatului şi membrii ai Rectoratului.

Rămâne brandul Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are, în prezent, nouă facultăţi, peste 730 de cadre didactice şi aproximativ 16.000 de studenţi. Universitatea de Nord din Baia Mare are trei facultăţi, peste 200 de cadre didactice şi peste 5.600 de studenţi. Rectorul Radu Munteanu a precizat că noua universitate va purta denumirea de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Ea va păstra şi facultăţile universităţii din Baia Mare. Este vorba o facultate de inginerie, una de ştiinţe şi una de litere. Radu Munteanu a declarat că va forma o serie de echipe multidisciplinare, de exemplu, specialişti în comunicare şi ingineri, care vor lucra în domenii precum limbajul ori dezvoltarea unor programe informatice, cum ar fi cele de tip office.

„Avem nevoie de specialiştii de la Universitatea de Nord de la Facultatea de Ştiinţe, care lucrează în domenii precum fizica ori chimia. De asemenea, cei de la Litere vor lucra în cadrul unor proiecte care vizează comunicarea. Vorbim de cadre didactice foarte valoroase. Ceui mai mulţi dintre cei care predau la Universitatea de Nord din Baia Mare au doctoratul şi o bună reputaţie profesională”, a spus rectorul clujean. Radu Munteanu a mai afirmat că este convins că această fuziune va duce la ridicarea cotaţiei Universităţii Tehnice în clasamentele internaţionale.

A început unificarea

Rectorul Radu Munteanu spune că această fuziune nu va rămâne un caz izolat. El este convins că, în perioada următoare, va apărea o avalanşă de unificări. „Avem prea multe universităţi. Ar fi bine să le coagulăm şi să folosim resursele cât mai eficient”, a spus rectorul clujean.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen a anulat întâlnirea cu Milos Vucevic, premierul sârb, care se întâlnise înainte cu un ministru rus

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat vineri să se întâlnească la Belgrad cu premierul sârb Milos Vucevic pentu că acesta din...

Piața porumbului european, în criză: Recolta scăzută nu face față exporturilor americane masive

Piața porumbului european trece printr-o perioadă dificilă, afectată de o recoltă slabă atât calitativ, cât și cantitativ. La aceasta se adaugă presiunea prețurilor mici,...

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...
Ultima oră
Pe aceeași temă