Liderii PDL vor să grăbească reorganizarea administrativă şi sunt gata să prezinte variante flexibile cu până la 12 regiuni. Pentru UDMR, aceasta nu este însă o prioritate.
Liderii PDL şi şefii organizaţiilor judeţene ale partidului au cerut Biroului Permanent al formaţiunii să definitiveze detaliile reorganizării administrativ-teritoriale până la finalul lunii noiembrie.
Membrii partidului au venit cu mai multe propuneri în timpul întâlnirii de duminică seara de la Vila Lac, de la împărţirea ţării în opt judeţe, până la zece sau doisprezece regiuni. „S-a decis să fim mai flexibili pentru a ne atinge scopul. O să discutăm aceste propuneri cu partenerii de coaliţie”, a spus purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Toţi participanţii la reuniune au stabilit că reorganizarea trebuie făcută, iar BPN a fost mandatat să stabilească detaliile, inclusiv prin discuţii cu UDMR, au relatat aceleaşi surse. Biroul Permanent are termen până la finalul lunii noiembrie, pentru ca legea bugetului de stat pe anul 2012 să poată fi adoptată în conformitate cu noua structură administrativă.
La începutul verii, preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat propunerea de reorganizare administrativ teritorială a ţării, care prevedea împărţirea în opt judeţe mari. PDL a sprijinit proiectul, dar s-a lovit de opoziţia UDMR, care a cerut o regiune separată pentru judeţele cu populaţie maghiară. Băsescu a venit cu o soluţie de compromis: la cele opt judeţe mari se vor adăuga Harghita şi Covasna, care rămân în forma actuală, dependente de finanţarea de la guvern.
UDMR nu pare însă interesată de subiectul reorganizări. Liderul deputaţilor Uniunii, Andras Mate, a spus ieri că reorganizarea administrativ-teritorială nu este o prioritate pentru UDMR în acest mandat şi că Uniunea va respinge acest proiect dacă va ajunge în Parlament.
UDMR nu sprijină nici votul prin corespondenţă
Mate a anunţat, de asemenea, că UDMR nu va vota nici legea votului prin corespondenţă, promovat de PDL, şi a avertizat că legea nu va trece de Parlament pentru că nu va avea suficiente voturi. Mate a precizat că Uniunea nu este de acord cu acest sistem pentru că ar putea denatura rezultatele alegerilor. „De unde ştiu eu cum votează soţul şi soţia? Se ştie că într-adevăr acea persoană votează sau votează altcineva?”, a întrebat parlamentarul.
Şanse mici pentru uninominalul pur
O altă temă discutată la întâlnirea de duminică seara a fost sistemul după care se va vota la alegerile de anul viitor. Liderii de filiale PDL se gândesc la un sistem de compensare, dar în niciun caz nu va fi vorba de votul pe listă, a precizat Voinescu. Varianta de redistribuire proporţională a unor voturi în funcţie de liste nominale este sprijinită de UDMR.
Partenerii PDL de guvernare, UNPR, s-au pronunţat pentru votul uninominal pur, dar recunosc că acesta are şanse mici. „O eventuală compensare, într-o formă sau alta, cum doreşte UDMR, probabil că nu va putea fi evitată”, a spus preşedintele UNPR, Marian Sârbu.
Liderii PDL au discutat şi despre comasarea alegerilor, dar singurul lucru pe care l-au decis este că localele urmează să fie amânate până în noiembrie 2012. „Până să se ia o decizie în privinţa acestui subiect şi a legilor electorale trebuie decisă reorganizarea administrativ-teritorială”, a precizat Deputatul PDL Vasile Gherasim.
Remanierea, decisă de Boc şi Băsescu
Liderii PDL au mai decis ca remanierea guvernamentală să fie decisă de premierul Boc împreună cu Băsescu. Mai mulţi membri de vază ai partidului, dar şi Băsescu au evocat în ultimele săptămâni posibilitatea unei remanieri.