1.8 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăGDPRRoşeaţa feţei poate fi explicată. Vezi cauzele!

Roşeaţa feţei poate fi explicată. Vezi cauzele!

Un grup de cercetători din California a descoperit că cei care roşesc cu uşurinţă sunt mai generoşi şi mai de încredere decât ceilalţi, relatează Daily Mail.

Cercetătorii au condus două experimente. În primul experiment, 60 de studenţi au fost rugaţi să-şi amintească momentele jenante din viaţa lor şi au fost clasificaţi în funcţie de cât de mult au roşit în acele momente. Ulterior, li s-au dat zece bilete la tombolă şi li s-a cerut să păstreze o parte dintre ele, iar pe celelalte să le ofere altora.

Studenţii care au roşit cel mai mult au avut tendinţa de a oferi cele mai multe bilete, ceea ce sugerează faptul că sunt mai altruişti decât ceilalţi.

În cel de-al doilea experiment, participanţii au privit un actor care exprima jenă sau mândrie atunci când i se spunea că a obţinut nota maximă la un test. Voluntarii au declarat că se simt mai înclinaţi să aibă încredere în actor dacă l-au văzut roşind la aflarea veştilor bune decât dacă l-au văzut că se mândreşte cu rezultatele sale.

Autorul studiului, Matthew Feinberg, a declarat: „Nivelurile moderate de jenă sunt semne de virtute. Vrei să te asociezi cu oameni care se simt jenaţi cu uşurinţă. Simţi că poţi să ai încredere în ei”.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care roşesc nu sunt doar considerate ca fiind persoane de încredere, ci ele sunt de încredere cu adevărat datorită comportamentelor pozitive în relaţie cu ceilalţi. În plus, cercetătorii au descoperit că persoanele care se simt jenate cu uşurinţă au parteneri de cuplu mult mai romantici şi sunt mult mai înclinaţi către monogamie.

Cercetătorii au oferit şi o explicaţie pentru faptul că unele persoane roşesc cu uşurinţă. Roşirea apare atunci când adrenalina generată de o situaţie jenantă duce la dilatarea vaselor de sânge de la nivelul feţei.

Femeile au tendinţa de a roşi mai mult decât bărbaţii, iar unii cercetători consideră acest aspect ca fiind un răspuns adaptativ care a apărut de-a lungul dezvoltării speciei umane şi care are menirea de a arăta partenerilor de sex opus că sunt virtuoase şi inocente.

Cercetătorii care au condus studiile descrise mai sus au afirmat că roşirea feţei ne poate ajuta chiar şi atunci când încercăm să facem o afacere. De asemenea, atunci când facem un lucru jenant, cum ar fi să călcăm pe cineva pe picior din greşeală, roşeaţa este percepută ca un semn de scuză şi are efectul de a dispera agresivitatea celuilalt.

Autorul teoriei evoluţioniste Charles Darwin a scris despre roşeaţă în lucrarea sa „Expresia emoţiilor la oameni şi animale”, afirmând că este „cea mai ciudată şi mai umană dintre expresii”.

Cu cât oamenii se îngrijorează mai mult gândindu-se că vor roşi într-o anumită situaţie, cu atât este mai probabil ca roşeaţa să apară. Există persoane care au declarat că roşeaţa le distruge viaţa şi apelează la ajutorul medical. Dacă roşeaţa este extremă, există anumite pastile care împiedică vasele de sânge de la nivelul feţei să se dilate, iar în Marea Britanie, aproximativ 200 de persoane apelează în fiecare an la simpatectomie, o procedură chirurgicală prin care este tăiat nervul care răspunde de vasele de sânge de la nivelul feţei.

Cele mai citite

România, dependentă de importurile de energie

Importurile masive în orele de vârf, când prețurile internaționale sunt ridicate, duc la scumpirea energiei pentru consumatorii finali România se confruntă cu o problemă sistemică...

Acțiunile constructorilor auto europeni, în declin după anunțul lui Donald Trump privind tarifele suplimentare pentru importuri

Decizia lui Trump riscă să afecteze semnificativ producătorii auto europeni, ale căror lanțuri de aprovizionare și piețe de desfacere sunt strâns legat de anumite...

Presnel Kimpembe revine pe teren după peste 600 de zile de absență! Un pas important pentru PSG în fața lui Bayern Munchen

Fundașul Presnel Kimpembe, afectat de o absență prelungită din cauza unei grave accidentări, face parte din lotul PSG pentru meciul crucial cu Bayern Munchen,...
Ultima oră
Pe aceeași temă