-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele...

Inspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele ţării

Inspectorii Comisiei Europene (CE), Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Fondului Monetar Internţional (FMI) au revenit joi la Atena pentru a evalua finanţele ţării, fiind întâmpinaţi cu proteste ale funcţionarilor care contestă măsurile de austeritate în majoritatea ministerelor, transmite AFP, citat de Mediafax.

Funcţionarii, membri ai sindicatului Adedy, contestă „noile măsuri barbare” decise de guvern sub presiunea creditorilor, pentru reducerea datoriilor publice.

Protestele vor continua până vineri, dar concomitent se dezvoltă şi mişcări de rezistenţă punctuale, împotriva noilor taxe impuse grecilor pentru evitarea falimentului ţării.

În acest climat, şefii troicii creditorilor au reluat întrevederile cu autorităţile elene pentru finalizarea proiectului de buget aferent anului 2012.

Discuţiile se vor referi şi la programul de privatizări care întârzie şi la măsurile necesare îndeplinirii obiectivelor planului bugetar multianual aprobat la sfârşitul lui iunie, care prevede economii de 28,4 miliarde de euro până în 2015.

La începutul acestei luni, inspectorii internaţionali au plecat pe neaşteptate de la Atena, din cauza derapajelor importante constatate în conturile publice ale ţării şi a imposibilităţii ca ţara să respecte obiectivul de reducere a deficitului public la 7,4% din PIB în 2011.

Ulterior, guvernul a aprobat noi măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare, în principal o nouă taxă imobiliară, extrem de nepopulară, trimiterea în şomaj tehnic a 30.000 de funcţionari, reducerea pensiilor care depăşesc 1.200 de euro pe lună şi a salariilor angajaţilor publici.

De verdictul troicii privind finanţele Greciei depinde furnizarea următoarei tranşe de 8 miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde de euro obţinut în mai 2010.

O decizie este aşteptată pe 13 octombrie, a indicat joi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble.

Avizul troicii este crucial şi pentru punerea în aplicare a deciziilor de la summitul liderilor europeni din 21 iulie, care prevăd un nou program de susţinere financiară, de 160 miliarde de euro.

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă