„Bazac spunea că s-a plictisit, că i-am distrus telefonul din cauza SMS-urilor luptându-mă pentru spitalul de urgenţă. Cseke mai avea puţin şi mă expulza în Ungaria. Aşa că…ăsta sunt eu”, afirmă Ciuhodaru în interviu.
Dincolo de nemulţumirile colegilor din opoziţie, care i-au făcut pe conservatori să-l excludă din partid, Ciuhodaru se arată la rândul lui nemulţumit de USL: „Au fost dispuşi să sacrifice orice ca să conserve doi baroni: Nichita şi Fenechiu”. Cu cei doi vrea să se lupte la anul pentru Primăria Iaşi şi nu exclude să candideze din partea actualei puteri. Nu va renunţa, astfel, la politică, deşi susţine că a fost ameninţat şi are de doi ani ofertă să plece ca medic în Martinica pe 7.000 de euro.
RL: PC v-a exclus din partid. Aţi vorbit astăzi, ieri, cu domnul Daniel Constantin despre acest demers?
Tudor Ciuhodaru: Da, în timp ce ei făceau politică, ieri, eu am făcut un spital pentru ieşeni, pentru cei 43.000 de ieşeni care se tratează de 20 de ani într-o cutie de tablă, pentru cei 43.000 de ieşeni care sunt plimbaţi ca în „Moratea domnului Lăzărescu” între spitale, pentru cei câteva sute de mii de ieşeni care, dacă au noroc, sunt luaţi cu elicopterul spre alte spitale din România, pentru că noi nu avem un spital de urgenţă, pentru cei 6 milioane de moldoveni care au nevoie de urgenţă şi se plimbă. Nu era o chestie politcă. Atunci când mori şi eşti plimbat prin spitale nu contează că eşti PSD-ist, PC-ist, PDL-ist, UNPR-ist, PNL-ist. Dacă îmi cere cineva să renunţ la acest proiect politic, economic, cu care toată lumea a fost de acord atunci când am candidat, atunci e mai puţin important ce cred alţii.
Totuşi, plecaţi pentru a treia oară dintr-un partid în timpul mandatului…
Puteţi să mă faceţi traseist politic, da? Din PSD am plecat pentru că eu convenisem cu domnul Nichita şi domnul Geoană că facem spital de urgenţă la Iaşi. Au sabotat, au furat, au furat acest proiect, direcţionând bani spre altceva. Apoi, am fost dat afară dintr-un partid pentru că am votat împotriva scăderii pensiilor şi salariilor. Dacă iar sunt dat afară dintr-un partid că vreau spital de urgenţă şi am votat cum cred, îmi pare rău. Nu am fost convertit la nicio sectă. Eu ştiu că oamenii pleacă dintr-un partid în altul pentru avantaje. Daţi-mi şi mie mobilul crimei. Nu am vrut niciodată funcţii, nu am nicio rudă numită prin nu ştiu ce direcţie… Lucrez în acelaşi spital, am aceeaşi casă, am aceeaşi maşină, uitaţi-vă pe declaraţia mea de avere. Mai mult decât atât, mi-au ameninţat familia, mi-au schimbat soţia din funcţia de şef de secţie. Sunt multe lucruri… Nu mi-e frică.
Dar nu credeţi că acest „traseim” vă va decredibiliza politic şi chiar electoral?
Am luat votul a 10.000 de oameni, am ieşit deputat într-un colegiu PDL, 80%, fiind candidatul PSD. Cel care era candidat PDL, era şeful organizaţiei judeţene PDL şi era şi senator. Mandatul meu politic este dat de ieşeni, de cei 10.000 de oameni care m-au votat. Nu voi vota altfel decât cum cred, când cred. Poate că nu sunt cel mai bun om de partid, pentru că partidul meu este Iaşul. Dacă e nevoie să intru de o mie de ori în partide, să-mi tai o mână sau să sparg uşa guvernului ca să obţin un spital de urgenţă, asta fac. Eu nu pot să abandonez un caz. Asta fac în medicina de urgenţă.
Ce le transmiteţi colegilor din PC? Aveţi vreun reproş către PC sau USL?
Tot respectul pentru Daniel Constantin. Este prietenul meu şi sper să rămânem prieteni în continuare. Îi doresc tot binele în politică şi să nu fie sufocat de cei pe care îi are alături. Pe de altă parte să ştiţi că eu am crezut că această alianţă e făcută pentru modernizarea României şi nu pentru interesele vreunui baron local. Au fost dispuşi să sacrifice orice ca să conserve doi baroni: Nichita şi Fenechiu. Îmi pare rău, nu este genul meu. Ieşenii, în toate sondajele, au arătat că m-au mandatat să fiu singura lor armă împotriva lui Fenechiu şi Nichita.
De candidat la Pimăria Iaşi veţi candida. Sub ce partid?
Voi candida la Primăria Iaşi oricum. Formula politică va fi găsită anul viitor, pentrun că mai e una an până când voi candida. Poate fi un partid, pot fi mai multe, o alianţă, poate să fie o Mişcare… Dar, recunosc, că UNPR este posibil să fie primul care să susţină un astfel de proiect. Între o epocă post ideologică, voi căuta peste tot oamenii care să mă sprijine în proiectele Iaşului. Cei nu ştiu câţi parlamentari ieşeni, doar au promis mult şi nu au făcut nimic.
Dar v-aţi înscris în UNPR? Aţi semnat adeziunea?
Nu. Nu am semnat o astfel de adeziune.
Colegii din PC v-au reproşat că aţi votat alături de opoziţie în Parlament…
Păi, doamnă, eu am votat un independent politic, un expert în fonduri europene, un fost comisar european. Până la urmă, domnul Orban mi-a cerut acest lucru. Avem şi un proiect împreună, investeşte în Iaşi, nu că mi-ar da mie banii… Nu pot să fac decât ceea ce cred. Da, a fost un curaj ca membru al opoziţiei să mergi şi la ministrul Sănătăţii, şi la Guvern, şi mă voi duce de 1000 de ori dacă e nevoie şi în Coaliţie şi unde vreţi dvs. Eu văd cum mor oameni, doamnă. Nu am cum să fac altfel. Dacă alţii nu pot înţelege acest lucru, nu ştiu… Partidul nu-i sectă, nu sunt condamnat pe viaţă la aşa ceva…
V-aţi întâlnit cu domnul Boc, aşa cum v-a reproşat colegii conservatori?
Da, doamnă, am fost în Guvernul României să-mi susţin proiectul spitalului de urgenţă. Da, am fost cu Vali Steriu. Mă ştiu cu Vali Steriu din prima zi de Parlament. E un tip absolut onorabil. Voi intra pe orice uşă, pe orice geam în Guvern, ca să vorbesc despre acest proiect. Ministrul Sănătăţii dinainte, ăla, Bazac, spunea că s-a plictisit, că i-am distrus telefonul din cauza SMS-urilor luptându-mă pentru spitalul de urgenţă. Cseke mai avea puţin şi mă expulza în Ungaria. Aşa că…ăsta sunt eu. Şi încă ceva. Am propunere de contract din Martinica pe doi ani pentru 7.000 de euro. Colegii mei sunt deja plecaţi acolo. Dar nici nu pot să accept ca lumea medicală să fie pusă în genunchi de către nişte baroni care conduc ei aici tot. S-a încercat să fiu cumpărat, ameninţat…
Dar cine a făcut asta, concret?
Sunt mai mulţi, şi din diverse sfere de activitate: din sfera medicală, din sfera structurilor mele profesionale. Sunt cam aceiaşi oameni, care domină financiar, fură banii din sănătate în Iaşi şi care sifonează banii din sănătate, că aici are dreptate un pic şi preşedintele. Mai mult, eu nu cred în coincidenţe. Când m-am înscris în PC, au pornit un război împotriva mea. Am impresia că la schimbarea mea de direcţie cineva se sperie.
Există speculaţii că aprobarea proiectului de urgenţă este „plata” pentru intrarea în UNPR.
Când am candidat la parlamentare… Eu nu am vrut să candidez, da? Dar, domnul Nichita, şeful organizaţiei PSD Iaşi, şi domnul Geoană, preşedintele PSD de atunci, au fost de acord, totul a fost pe faţă, au acceptat că Iaşul are nevoie de un spital de urgenţă. Nu aş fi ajuns în politică dacă nu am muri în continuare prin spitale. Plată? Eu sunt acelaşi: sărac şi cinstit.