20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIată la ce anomalii, de zeci de milioane de euro, pot duce...

Iată la ce anomalii, de zeci de milioane de euro, pot duce negocierile politice: Un spital pentru un om

Deputatul Tudor Ciuhodaru si-a negociat trecerea de la PC la UNPR, direct cu premierul si cu ministrul Sanatatii, prin desfiintarea Institutului Regional de Oncologie si transformarea cladirii noi din Copou intr-un controversat spital de urgente dorit cu ardoare de el. „Principalul meu proiect public va fi infiintarea Spitalului de Urgente Iasi”, spune medicul deputat. „S-ar pierde in total 24 milioane de euro. Nu exista nici o ratiune medicala, economica sau morala de a schimba destinatia acestei cladiri”, sustine Vasile Astarastoae. Exista insa o alta ratiune, care pare sa primeze: cea politica, Ciuhodaru urmind a fi, se pare, candidat al UNPR si PDL la Primarie. Si alti parlamentari cred ca este inoportuna acum schimbarea destinatiei cladirii din Copou. „In momentul de fata avem deja un spital judetean de urgente”, spun mai multe voci avizate.

Jocurile politice ar putea sa schimbe destinatia unui spital a carui deschidere este asteptata de mai bine de 15 ani. Cladirea din Copou, care ar urma sa fie inaugurata la 1 decembrie ca Institut Regional de Oncologie, este acum „revendicata” de deputatul Tudor Ciuhodaru, care vrea ca acolo sa functioneze un spital de urgente. De altfel, ultima schimbare in orientarea politica a deputatului Ciuhodaru pare sa fi fost facuta exact in acest scop. Trecerea lui de la PC la UNPR urmeaza aceeasi schema ca si modificarile anterioare de statut politic in cazul medicului Ciuhodaru, acesta cautind sustinere politica pentru propriile proiecte. „Din acest moment imi voi urmari obiectivul politic anuntat, iar principalul meu proiect public va fi infiintarea Spitalului de Urgente Iasi”, a declarat ieri deputatul Tudor Ciuhodaru. Pe de alta parte, cei care conduc sistemul sanitar iesean cred ca o noua schimbare a destinatiei cladirii noi din Copou ar fi o tragedie.

Astarastoae: Mai trebuie 10-11 milioane de euro

Ultima speranta a pacientilor care sufera de cancer din intreaga regiune a Moldovei de a avea un spital in care sa poata fi tratati la standarde europene ar putea sa dispara din cauza ultimelor miscari politice de la nivel national. Desi conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi a anuntat ca Institutul Regional de Oncologie se va deschide cel mai tirziu la data de 1 decembrie 2011, zvonurile privind conditiile in care dr. Ciuhodaru si-a negociat trecerea de la PC la UNPR, aliat al PDL, ar putea sa insemne o noua schimbare a destinatiei acestei cladiri.

Dr.Tudor Ciuhodaru, medic de urgenta in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, militeaza de ani buni pentru ca activitatea Spitalului de Urgente, care s-a desfiintat la inceputul acestui an, sa se desfasoare in cladirea noua din Copou. De altfel, proiectul initial chiar asta prevedea. De-a lungul ultimilor 15 ani insa, proiectul a fost modificat de mai multe ori, ultima varianta fiind cea a unui Institut Regional de Oncologie, varianta sustinuta de majoritatea medicilor din Iasi si nu numai.

„Prin ultimele modificari care s-au facut in acest an, Spitalul «Sf. Spiridon» indeplineste conditiile pentru a fi un spital de urgente. Institutul de Oncologie nu este necesar doar pentru ieseni, ci pentru intreaga regiune a Moldovei. Nu exista nici o ratiune medicala, economica sau morala de a schimba destinatia acestei cladiri si daca s-ar face asta s-ar pierde total cele 24 milioane de euro care s-au investit in aceasta cladire. De asemenea, ca aceasta cladire sa fie amenajata ca spital de urgente ar trebui sa se mai cheltuie inca 10-11 milioane de euro pentru schimbarea circuitelor functionale”, a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi.

Ciuhodaru: „Azi am facut un spital”

De cealalta parte, abia plecat din PC, deputatul Ciuhodaru declara ca in privinta spitalului de urgente „lucrurile au intrat pe fagasul normal”. „Azi am facut un spital de urgente pentru cei 45.000 de pacienti care au nevoie de el. Am facut ce am promis, si sint garantii ca vom avea un spital de urgente pentru ca am gasit cea mai buna solutie in acest sens. Detaliile tehnice vi le voi comunica mai tirziu”, a declarat ieri dr. Ciuhodaru.

Deputatul a mai spus ca la inceputul saptaminii viitoare la Iasi vor veni ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, care de altfel este si presedintele UNPR, urmindu-se a se stabili alte „detalii tehnice” despre spitalul de urgente. Intrebat fiind daca numarul de paturi din actualul Institut de Oncologie va fi suficient pentru un spital de urgente, deputatul Ciuhodaru a replicat cu „dar nu Raed Arafat (n.r. – subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii) a spus ca pentru un spital de urgente sint suficiente 300 de paturi? Eu fac un spital de urgente la Iasi, stiti foarte bine unde”.

De cealalta parte, presedintele Colegiului Medicilor precizeaza ca actuala cladire nu acopera necesarul pentru urgente. „Avind in vedere faptul ca in zona exista un numar mare de pacienti care ajung ca urgente medicale in spital, ar fi nevoie de un spital care sa aiba macar 5-600 de paturi”, a spus prof.dr. Astarastoae.

Acelasi lucru il spune si directorul DSP Iasi. „La un numar de aproximativ 30.000 de urgente pe an, cu o medie de cel putin cinci zile de spitalizare la fiecare, desi de obicei sint si cite sase-sapte zile de spitalizare pentru un astfel de pacient, ar trebui sa avem un spital de urgente cu macar 500 de paturi. In Institutul de Oncologie totul e deja gata, s-au facut investitii specifice oncologiei, numai buncarul pentru acceleratoare a costat 7 milioane de euro. Nu se justifica o schimbare a destinatiei. Ideal ar fi sa se continue proiectul cu Spitalul Regional de Urgente”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Proiectul Spitalului Regional de Urgente este sustinut si de catre deputatul Petru Movila, noul sef al PDL Iasi. „Nu cred ca s-a luat decizia de modificare a specificului cladirii din Copou. Ministerul Sanatatii are deja proiecte in ceea ce priveste Institutul de Oncologie, care oricum este gata in proportie de 90%. Primul ministru Emil Boc si-a exprimat sustinerea pentru construirea Spitalului Regional de Urgente, exista deja proiect in acest sens. Oricum, in momentul de fata avem deja un spital judetean de urgente. Important este sa avem dialog politic si sa primeze interesul pacientului”, a precizat Movila, membru al Comisiei de Sanatate din camera Deputatilor.

„Inteleg ca unii sint deranjati de realizarea Spitalului de Urgente, insa, din pacate, motivatia lor nu a fost binele pacientilor, ci doar interesele lor personale. Eu merg pe drumul meu”, a mai spus Ciuhodaru.

––

PC: Ciuhodaru s-a autoexclus din partid

Deputatul Tudor Ciuhodaru nu a vrut sa dea ieri prea multe detalii despre schimbarile sale recente in orientarea politica. Intrebat fiind daca este de acord cu declaratia presedintelui PC, Dan Constantin, care a spus ca „deputatul Tudor Ciuhodaru s-a autoexclus din PC si din USL”, medicul-deputat a replicat cu: „Am auzit despre declaratia domnului Constantin, tot respectul pentru domnia sa, dar eu nu pot abandona cruciada impotriva baronilor locali. Nu-mi spune nimeni cum sa votez. Eu am mai fost dat afara pentru ca am votat o motiune de cenzura. Recent am votat in favoarea infiintarii Ministerului Fondurilor Europene tocmai ca Iasul sa beneficieze de fonduri. Nu-mi spune cum sa votez nici Ponta, nici Antonescu. Eu reprezint iesenii”.

Desi inscrierea sa in UNPR era data ca sigura, deputatul a evitat sa recunoasca acest lucru. „In aceasta secunda nu sint inscris in nici un partid. Cert este ca voi candida la Primarie intr-o formula politica care o sa va placa”, a declarat Ciuhodaru, evitind sa spuna daca face referire doar la UNPR, sau la mult-mediatizata Miscare Populara, din care ar urma sa faca parte PDL, UNPR, PPDD, PNG si o aripa a PNTCD.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă