22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialVasile Avram, acuzat într-un nou dosar, alături de avocaţii săi, pentru fals...

Vasile Avram, acuzat într-un nou dosar, alături de avocaţii săi, pentru fals în înscrisuri

Fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a fost pus sub învinuire, miercuri, într-un nou dosar în care este acuzat alături de doi dintre avocaţii săi, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la această faptă şi favorizarea infractorului.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Livia Săplăcan, a declarat că cei doi avocaţi ai lui Vasile Avram, Adrian Penciu şi Alexandru Şerban, ultimul fost procuror anticorupţie, au fost convocaţi miercuri la sediul DNA, unde au fost audiaţi mai multe ore de către anchetatori, ulterior fiind puşi sub învinuire pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului.

Cei doi avocaţi vor fi anchetaţi de procurorii anticorupţie alături de clientul lor, Vasile Avram, a precizat Livia Săplăcan.

Cum se  face un fals in arestul preventiv

Luni, la Arestul Politiei, avocatii Adrian Penciu si Alexandru Serban au avut grefa ( permis de a vorbi) cu clientul lor, Vasile Avram, fost sef al arbitrilor, arestat preventiv pentru ca a acceptat, contra 19.000 de euro, sa ajute echipa FCM Tg Mures. In timpul grefei, avocatul Penciu i-a intins lui Avram o hartie sa o semneze. Era vorba de un draft de hotarare de la Com isia Centrala de Arbitri din data de 25 ianuarie 2011 pe care Penciu o primise prim mail de la secretarul CCA. Acelasi draft ( nesemnat in ianuarie de Avram) de hotarare fuseses ridicat si in timpul perchezitiilor de sambata de la sediul CCA si a existat si duminica pe masa magistratilor care au hotarat arestarea preventiva a lui Avram. Gardianul a observat gestul avocatului si imediat dupa ce Avram a semnat hartia a si inhatat-o si a dat-o procurorilor DNA.

Ieri, procurorii i-au audiat pe cei doi avocati si pe Avram si i-au pus sub acuzare, pe Avram pentru fals si pe avocati pentru instigare la fals si favorizarea infractorului. In timpul interogatoriului, avocatul Alexandru Serban a declarat ca nu a stiut nimic de intentia colegului sau , Adrian Penciu ( avocat din Giurgiu, apropiat al lui Avram), ca nu avea cunostinta ca acesta voia sa-i dea un inscris spre semnare. Avram si Penciu au confirmat sustinerile lui Serban. Cu toate acestea, si avocatul Alex Serban a fost pus sub invinuire, fara a primi insa interdictia de a parasi tara, asa cum a primit avocatul Penciu.

Cum putea fi folosit falsul

In draftul de hotarare a CCA din 25 ianuarie se stipula faptul ca Dan Petrescu urma sa raspunda de delegarile arbitrilor si observatorilor federali pentru meciurile de fotbal. Aceasta hartie urma sa fie folosita astazi in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti pentru a se obtine eliberarea lui Avram pe motiv ca acesta nu putea delega arbitri sdi observatori care sa ajute echipa FCM Tg Mures deoarece de acest lucru se ocupa doar Dan Petrescu. Ca sa aiba greutatea in fata instantei de judecata aceasta hartie trebuia sa para ca a fost semnata de Avram inca din ianuarie 2011 si poate fi considerat fals, spun specialistii.Intentia de a falsifica un document chiar si din arest a anulat sansele lui Avram de a fi elibera astazi de catre instanta Curtii de Apel Bucuresti deoarece prin noua sa fapta ( semnarea retroactiva a unui document) poate fi considerat un pericol pentru ordinea publica, care include si prejudicierea, pri orice mijloace, a bunului mers al anchetei.

Acest nou dosar pe numele lui Vasile Avram a fost deschis în urma anchetei făcute în cazul presupusei mite de la Târgu Mureş primite de fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) de la omul de afaceri Ioan Sorin Ţerbea.

Potrivit Liviei Săplăcan, faptele de care sunt acuzaţi Vasile Avram şi cei doi avocaţi ai săi s-au petrecut după începerea urmăririi penale în dosarul privind mita.

În ce priveşte o eventuală nouă măsură preventivă impusă lui Vasile Avram, Livia Săplăcan nu a putut face precizări.

Fostul şef al CCA, Vasile Avram, şi omul de afaceri Sorin Ţerbea au fost arestaţi preventiv duminică, de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare şi, respectiv, dare de mită.

Potrivit DNA, în 21 mai 2011, Vasile Avram, supervizor la meciul FCM Târgu Mureş – Universitatea Cluj, din ultima etapă a campionatului trecut, ar fi primit de la Ţerbea, prin intermediari, suma de 19.000 de euro, în scopul delegării unor arbitri agreaţi de formaţia mureşană în sezonul 2011/2012.

Procurorii mai notează că, în aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, Vasile Avram a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, „folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan”.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de cei doi la Curtea de Apel Bucureşti, care va lua joi în discuţie recursurile lor.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, duminică, suspendarea din funcţia de preşedinte al CCA şi din calitatea de membru al Comitetului Executiv al FRF a lui Vasile Avram.

Cele mai citite

Român condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare, adus în țară din Italia

Un bărbat dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de persoane, a...

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Apple va lansa un nou model de iPhone, mai subţire decât celelalte

Apple se pregătește să lanseze anul viitor un nou model de iPhone, denumit iPhone 17 Slim, care promite să fie mai subțire decât predecesoarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă