16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum a salvat Consiliul Judeţean spitalul din Ghioroc

Cum a salvat Consiliul Judeţean spitalul din Ghioroc

Decizia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa o serie de spitale din România a stârnit proteste înverşunate. În Arad, dincolo de proteste, oamenii au reuşit să salveze, pe cheltuiala lor, spitalul din Ghioroc. Reţeta a fost încercată, fără succes, şi de Consiliul Judeţean Cluj, pentru salvarea Spitalului din Mociu.

Spitalul din comuna arădeană Ghioroc este una dintre unităţile sanitare care ar fi fost desfiinţată. Ani de zile, autorităţile nu mai făcut investiţii în acest spital de ţară, iar condiţiile spitaliceşti erau departe de standarde. După ce spitalul a fost pus pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii, Consiliul Judeţean Arad a preluat spitalul şi l-a transformat în Secţie de Îngrijiri Paleative, a investit bani şi a făcut reformă în sănătate pe banii proprii. Acum, secţia din Ghioroc a devenit un centru modern de tratament.

Secţie cu tratamente speciale

Secţia de Îngrijiri Paleative de la Ghioroc, integrată în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a beneficiat de lucrări de modernizare. Investiţiile în această secţie, în valoare totală de 170.000 de lei, au fost făcute cu fonduri provenite din bugetul Consiliului Judeţean Arad. Lucrările de reabilitare au prevăzut şi reamenajarea şi recompartimentarea clădirii conform normelor prevăzute pentru îngrijiri paliative. Astfel, au apărut saloane de una sau două persoane.

Conducerea Spitalului Judeţean a achiziţionat şi montat o instalaţie de monitorizare şi supraveghere a bolnavilor, dar şi o instalaţie de oxigen şi de distribuţie a acestuia la fiecare pat. „Secţia dispune şi de un serviciu de asistenţă socială care se implică în acordarea îngrijirilor după revenirea bolnavului la domiciliu, precum şi cu internarea acestuia în alte instituţii de ocrotire socială, în cazul persoanelor singure sau cu familii disfuncţionale”, a declarat dr. Claudiu Bărbătei, medic specialist medicină internă, coordonatorul Secţiei de Îngrijiri Paleative de la Ghioroc.

Cine pot fi beneficiarii serviciilor medicale

Beneficiarii acestei noi secţii a spitalului pot fi bolnavi cronici cu afecţiuni grave care provin din secţii de oncologie, neurologie, cardiologie, pneumologie, bolnavi în faza terminală, inclusiv pacienţi cu bilet de trimitere de la medicul  de familie. Secţia de îngrijiri paleative de la Ghioroc asigură continuarea îngrijirii pentru pacienţii care au suferit recent accidente vasculare cerebrale după externarea lor din secţia de neurologie.  La Ghioroc, medicii pot acorda îngrijiri şi bolnavilor care nu domiciliază pe raza judeţului Arad, dar sunt asiguraţi. „Secţia efectuează terapia durerii şi a unor multiple simptome la pacienţii cu cancer, a căror îngrijire este dificil de efectuat la domiciliu, Secţia de Îngrijiri Paleative fiind una dintre puţinele de acest profil din ţară”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Spitalul din Mociu rămâne închis

O reţetă similară a încercat şi Consiliului Judeţean Cluj. Autorităţile judeţene au vrut să preia Spitalul din comuna Mociu, care ar fi urmat să devină o secţie exterioară a Spitalului Clinic Universitar de Recuperare. Deşi autorităţile locale şi cele judeţene şi-au asumat finanţarea unităţii medicale din Mociu, Ministerul Sănătăţii a refuzat oferta şi a decis transformarea Spitalului din Mociu în azil de bătrâni. Însă acesta nu a fost deschis nici până azi.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă