Europarlamentarul PSD Corina Creţu comentează afirmaţiile lui Cristian Preda, potrivit căruia doar PNŢCD ar fi un aliat natural al Mişcării Populare, iar Corneliu Coposu nu s-ar fi aliat cu USL, întrebându-l pe democrat-liberal dacă seniorul ţărănist s-ar fi putut alătura lui Băsescu ori Oprea.
„Aflat pe marginea prăpastiei, PDL caută oaste de strânsură pentru alegerile de anul viitor. Tot ce se poate înregimenta politic e binevenit pentru PDL. Până şi menajeria OTV pare a fi o potenţială aripă de luptă politică. Conştient de fragila sa poziţie electorală, PDL caută să se extindă şi în zona populistă, dezvoltând ramificaţii spre PRM sau PNG. Mizând pe toate acestea, dar şi pe arsenalul de mituire electorală, votul prin corespondenţă a diasporei, diversele tehnici de fraudare, puterea încearcă să atace din toate părţile. Această creştere a agresivităţii încearcă să compenseze noile eşecuri ale administraţiei Băsescu-Boc – amânarea aderării la Schengen şi gestiunea economică deficitară”, susţine Corina Creţu, citată de NewsIn.
„În condiţiile acestea, va fi greu să mai păcăleşti o populaţie aflată în penurie acută. Asta cu toate jocurile politice posibile. Dincolo de circ, românii o duc prea rău pentru a mai putea fi captivii otv-izării politice”, continuă ea, aducând ca argumente statistici care indică situaţia românilor, faţă de ceilalţi membri ai UE.
„Figura aparte în această goană disperată face dl Cristian Preda, care a întocmit o listă a partidelor nefrecventabile de către PDL. Cred că e de prisos să-i amintesc câte figuri altădată „nefrecventabile” fac parte din majoritatea parlamentară ce menţine PDL la putere. De asemenea, câte nume „frecventabile” i-au părăsit pe preşedintele Băsescu şi pe PDL de-a lungul ultimilor ani. Cel mai tare, însă, m-a surprins pretenţia colegului europarlamentar de a vorbi în numele regretatului Corneliu Coposu, care, chipurile, nu ar fi ales niciodată USL. Dar, d-le Preda, l-aţi fi văzut pe Corneliu Coposu alături de domnii Boc, Băsescu şi Oprea?”, remarcă europarlamentarul PSD.
Eurodeputatul PDL Cristian Preda spune că în eventualitatea formării „Mişcării Populare” singurul aliat „natural” al PDL este PNŢCD şi că „în rest, e gol”, iar „PRM, PNG sau emanaţia recentă a OTV sunt pur şi simplu nefrecventabile”.
„Se discută de ceva timp despre aliaţii PDL. Adversarii din USL au reuşit să strecoare presei ideea că PDL ar intenţiona să se alieze cu grupul C.V.Tudor-G.Becali-D.Diaconescu şi că asta ar fi compoziţia Mişcării Populare despre care a vorbit preşedintele Băsescu. Pe de altă parte, în diverse medii favorabile PDL se vehiculează ideea unei alianţe cu entităţi – partide sau asociaţii – care ar aduna voturile de dreapta pe care PDL le-ar fi pierdut sau pe care nu le-ar mai putea aduna.
De aici, o serie de confuzii, scenarii, ipoteze, planuri”, scrie Preda pe blog.
Preda spune că, în afară de ţărănişti, PDL nu are cu ce partid a se alia. „În opinia mea, în acest moment, singurul aliat natural al PDL e PNŢCD. Membru în PPE, cu o tradiţie democratică incontestabilă, PNŢCD poate deveni un partener veritabil. E afectat acum de certuri, dar dacă vrea să revină în Parlament poate trece peste ele. Sunt convins că toţi colegii din PDL cu sensibilităţi creştin-democrate s-ar bucura să aibă un asemenea aliat. Un lucru e cert: Coposu n-ar fi ales USL. În rest, e gol. Partide liberale care să nu se închine la icoanele socialiste nu există, iar partidele de tipul PRM, PNG sau emanaţia recentă a OTV sunt pur şi simplu nefrecventabile. Aşa cum am mai scris aici, Vadim şi Becali sunt în Parlamentul European în grupul neafiliaţilor, pentru că nicio familie politică nu i-a tolerat. Dan Diaconescu nu e foarte diferit de cei doi. Cum îşi poate cineva închipui că te poţi alia în ţară cu partide pe care în Europa nu le frecventează nimeni? Acum, când deplângem şantajul exercitat de extremişti asupra guvernelor olandez sau finlandez, ar fi absurd să ne îndreptăm privirile spre versiunile lor domestice”, avertizează europarlamentarul.
Pedelistul mai spune că nu trebuie neglijate încă două aspecte. „Primul e legat de UDMR, membru şi el al PPE. Probabil că o alianţă pre-electorală e exclusă. Maghiarii nu s-au aliat niciodată în vederea scrutinului. N-ar fi rău, însă, să ne asigurăm că UDMR nu va trăda familia PPE după alegeri, pentru a susţine în vreun fel sau altul USL”, sugerează el.
Al doilea aspect invocat de Preda e legat de asocierea cu fundaţii sau cluburi de reflecţie ale dreptei. „Nimic mai nimerit. Probleme e că nu prea există asemenea entităţi, dacă le excludem pe cele animate deja de membri PDL, indiferent că e vorba despre ISP sau FCD”, adaugă el.