16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialStudentii din Suceva vor plăti cu 10 % mai puţin pentru cazarea...

Studentii din Suceva vor plăti cu 10 % mai puţin pentru cazarea la cămin

După ce anul trecut USV majorase sumele percepute pentru o lună de cazare în cămin, în anul universitar 2010- 2011 studenţii vor plăti tarife mai scăzutel. Lucrările de reparaţie, izolare termică şi de schimbare a acoperişului pe un tronson al Căminului 1 continuă şi în aceste zile, celelalte cămine ale universităţii fiind modernizate în ultimii ani, informează Obiectiv de Suceava.

Datorită investiţiilor care s-au facut în căminele campusului Universităţii „Ştefan cel Mare”, investiţii care au dus la scăderea facturilor la utilităţi, studenţii instituţiei vor plăti începănd din acest nou an universitar mai puţin cu 10% cazarea la cămin. Măsura vine după ce în anul universitar 2010- 2011, USV majorase sumele percepute pentru o lună de cazare în cămin, cea mai mare factură ajungănd la 330 de lei.

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava îşi va primi studenţii căminişti peste căteva zile, cănd sunt programaţi, pe zile, cei care au obţinut un loc de cazare în campusul instituţiei pentru a-şi lua în primire camerele. Potrivit USV, cazarea studenţilor se va face începând cu data de 28 septembrie pentru anii III şi IV, 29 septembrie pentru anii I şi II şi 30 septembrie pentru familişti, masteranzi şi pentru întârziaţii motivaţi.

În urma reducerii costurilor cazării cu 10% (tariful include şi plata utilităţilor, a cablului TV şi internetului), studenţii vor plăti în acest an universitar între 75 şi 320 de lei lunar, în funcţie de cămin şi de facilităţile pe care acesta le oferă. Studenţii la buget vor plăti pentru cazarea în cămin sume între 130 şi 210 lei pe lună iar studenţii cu taxă vor achita tarife lunare între 240 şi 320 de lei, în funcţie de căminul în care sunt cazaţi. Conform reprezentanţilor Serviciului Social al USV condiţiile de cazare sunt dintre cele mai moderne, trei dintre cele patru cămine ale universităţii fiind modernizate în ultimii ani.

Cel mai ieftin tarif – 75 de lei- va fi achitat de către studenţii care ocupă un loc finanţat de la bugetul de stat, care au părinţi cadre didactice şi care vor fi cazaţi în căminul Nr.1 (cameră cu patru locuri).

Universitatea „Ştefan cel Mare” poate acoperi în noul an universitar doar 25% dintre solicitările de cazare ale studenţilor proaspăt înmatriculaţi sau care studiau deja în cadrul instituţiei. Pentru anul 2011-2012, USV oferă studenţilor 1.016 locuri, dintre care 110 sunt rezervate categoriilor mai speciale, iar restul în proporţie de 15% pentru cei înscrişi în regim cu taxă şi de 85% pentru cei la fără taxă.

Cele câteva sute de studenţi care nu vor ocupa un loc în unul din căminele campusului, vor fi nevoiţi să găsească alte soluţii pentru cazare – chirie, gazdă, locuri în internatele liceelor, însă universitatea suceveană acordă, în anumite condiţii, subvenţii individuale de sprijin pentru cazare. Studenţii din învăţămăntul universitar de stat, cursuri de zi, la buget, care locuiesc în alte spaţii decăt căminele studenţeşti aparţinănd universităţii , pot primi lunar o subvenţie individuală de sprijin pentru cazare în vederea acoperirii parţiale a cheltuielilor de cazare. De această subvenţie pot beneficia studenţii care nu au domiciliu sau reşedinţa în localitatea Suceava, studenţii care provin din familii cu venituri brute lunare pe membru de familie care nu depăşesc salariul minim brut pe economie şi care au vărsta pănă în 29 de ani.

Studenţii care ocupă un loc subvenţionat de la bugetul de stat cu părinţi cadre didactice beneficiază de reducere la taxa pentru cazare, numai dacă fac dovada că părintele este cadru didactic activ sau pensionat după cel puţin zece ani de activitate didactică. Studenţii în această situaţie sunt nevoiţi să prezinte adeverinţe în acest sens.

După ce anul trecut USV majorase sumele percepute pentru o lună de cazare în cămin, în anul universitar 2010- 2011 studenţii vor plăti tarife mai scăzute N lucrările de reparaţie, izolare termică şi de schimbare a acoperişului pe un tronson al Căminului 1 continuă şi în aceste zile, celelalte cămine ale universităţii fiind modernizate în ultimii ani

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă