14.3 C
București
joi, 17 octombrie 2024
AcasăSpecialFlorian Mayer a câştigat primul titlu din carieră pe zgura de la...

Florian Mayer a câştigat primul titlu din carieră pe zgura de la BRD Năstase-Ţiriac Trophy

Germanul Florian Mayer a câştigat finala de simplu din cadrul turneului de tenis BRD Năstase-Ţiriac Trophy, ceea ce i-a adus primul titlu din carieră. Mayer, numărul 24 mondial, s-a impus radical în faţa spaniolului Pablo Andujar, pe care l-a învins în două seturi: 6-3, 6-1.

Aflaţi la capătul unui turneu, care pentru ei a început joi, în cel de-al doilea tur, Andujar şi Mayer au încercat fiecare să-şi treacă în palamares titlul de la Bucureşti şi cele 250 de puncte ATP. Cu toate că Andujar a avut publicul de partea s-a, care l-a simpatizat încă din semifinalele de ieri, când a trecut spectaculos de Juan Ignacio Chela, acest lucru se pare că nu l-a ajutat foarte mult.

Meciul a început mai bine pentru spaniol, care îl conducea la un moment dat cu 3-1 pe tenismanul de origine germană. Andujar a încercat să câştige setul printr-un stil de joc mai agresiv, alergând dintr-o parte în alta a terenului după fiecare minge. Mayer a avut şi câteva probleme cu returul, pierzând astfel un game în care s-a aflat la serviciu.

La scorul de 3-1 pentru Andujar şi cu spaniolul aflat la serviciu Mayer trebuia să câştige următorul game pentru a mai avea vreo şansă în primul set. De atât a avut nevoie Mayer pentru a intra în joc: un moment critic. El a reuşit să câştige game-ul pe serviciul adversarului. Iar ceea ce a urmat au fost game-uri câştigate de el, cu toate că nici Andujar nu s-a lăsat uşor. Tactica lui Mayer, care a dat roade, a fost să-l „execute” pe adversar de pe linia de fund a terenului, cu mingi trimise lung şi puternic, ceea ce a însemnat mai puţină fugă pe teren şi energie consumată.

Cu toate că germanul a avut un joc mult mai sigur nu şi-ar fi imaginat nici măcar la scorul de 3-3 că ar putea termina meciul în două seturi. Ceea pentru ce se pregătea el era mai de grabă un al treilea set. Însă nu a mai fost cazul deoarece Andujar nu a mai avut acelaşi noroc din primele 4 game-uri ale meciului, germanul reuşind să preia conducerea şi să câştige primul set cu scorul de 6-3.

Următorul moment critic al meciului a fost de această dată cel în care Andujar trebuia să schimbe soarta meciului pentru a mai avea vreo şansă, atunci când în cel de-al doilea set, tabela de marcaj arăta: 3-0 pentru Mayer, ceea ce însemna că doar 3 game-uri îl mai despărţeau pe neamţ de marea victorie. Andujar trebuia să schimbe stilul de joc şi să încerce să-l bată pe neamţ cu propria lui tactică, ceea ce a şi încercat, însă a fost prea târziu. Presiunea din ce în ce mai mare şi lipsa de încredere într-un nou stil de joc l-au făcut pe Andujar să continuie cu greşeala care i-a adus şi înfrângerea: încercarea de a puncta împotriva lui Mayer cât mai rapid din poziţii care uneori păreau imposibile.

Acest stil de joc încercat de Pablo Andujar aminteşte de compatrioţii săi, mai ales de Rafael Nadal, însă Florian Mayer nu este un jucător care să poată fi prins uşor pe picior greşit şi nici Andujar nu are sclipirea şi mai ales psihicul lui Nadal. De aceea probabil şansele lui Andujar de a ajunge în al treilea set şi chiar de a-l învinge pe neamţ ar fi fost mult mai mari dacă ar fi adoptat un stil de joc mai puţin spectaculos, dar mai sigur, şi i-ar fi răspuns lui Mayer tot cu mingi trimise lung, către linia de fund. Cu siguranţă ar fi deschis mai multe breşe în jocul adversarului. Mayer, deşi a câştigat turneul şi a demonstrat că se află pe val, totuşi nu este de neînvins.

Semifinalele care au eclipsat marea finală

Pablo Andujar a reuşit ieri, în semifinale, să facă un meci excepţional împotriva lui Juan Ignacio Chela, argentinianul care l-a învins anul trecut în finala turneului de la Bucureşti. Cu toate că în această ediţie Chela a fost favoritul numărul unu al turneului, el nu a reuşit să câştige din nou împotriva lui Andujar, diferenţa de vârstă dintre cei doi spunându-şi cuvântul.

Chela a atacat mai mult în primul set, însă reverul lui Andujar la mingile trimise de argentinian lângă fileu a fost nimicitor. Andujar a fost prezent peste tot în teren, şi pe linia din fund şi la fileu, iar diferenţa de vârstă i-a adus un avantaj. Andujar a sprintat tot timpul în momentele cheie şi a punctat fie pe retur fie prin serviciu, nelăsându-l pe Chela să domine jocul. Pe de cealaltă parte, Chela, cu toate că a făcut un meci destul de bun, nu a fost la fel de rapid ca Andujar, motiv pentru care a trebuit să se declare învins.

Nici Florian Mayer, care în urma acestui turneu îl va surclasa în clasamentul ATP pe Chela, nu a avut un meci uşor cu italianul Filippo Volandri. Partener de antrenamente al românului Adrian Ungur, care a fost eliminat în turul doi al turneului, Volandri i-a creat probleme lui Mayer în stilul său de joc bazat pe ţinerea adversarului la distanţă cât mai mare de fileu.

Italianul a făcut o presiune mai mare asupra asupra neamţului în primul set, reuşind să ajungă la tie-break, acolo unde însă a pierdut. Cel de-al doilea set a fost câştigat decisiv tot de Mayer, Volandri terminând epuizat un meci în care a dat tot ce a putut pentru a-i smulge finala oponentului său. Cu toate acestea neamţul s-a impus cu scorul final de 7-6 6-2.

Turneul de la Bucureşti mutat în aprilie din 2012

Ion Ţiriac a anunţat azi în cadrul festivităţii de premiere şi de încheiere a turneului BRD Năstase-Ţiriac Trophy că acesta va fi mutat în luna aprilie începând de anul viitor. Astfel turneul Bucureştean ar putea intra în competiţie directă cu cel de la Belgrad, mai ales dacă va fi fixat în săptămâna premergătoare a acestuia.

În cadrul finalei de azi înmânarea trofeelor i-a revenit tot Nadiei Comăneci, la fel ca aseară, după finala de dublu. Printre personalităţile prezente la meciul de astăzi se mai numără şi Radu Duda, care nu a ratat nici finala de ieri.

Turneul de la Bucureşti face parte din circuitul ATP 250 şi ar putea fi ridicat în viitor la nivelul superior ATP 500. O astfel de avansare ar creşte prestigiul turneului de la Bucureşti şi ar deschide drumul pentru jucători din top 10 mondial.

Cele mai citite

Moldova destabilizată. Tineri antrenați de mercenari Wagner, ca să provoace forțele de ordine, la scrutinul de duminică

Directorul Serviciului de Informații și Securitate declară că au fost destabilizate tabere de tineri care învățau să provoace forțele de ordine și să folosească...

România, campioană la inflație: Șapte luni pe podiumul scumpirilor în UE

România este ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 4,8% Rata anuală a inflaţiei în Uniunea...

Rusia a răspuns la „planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat, miercuri, „planul de victorie”, într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev. Reacția Moscovei nu a întârziat să...
Ultima oră
Pe aceeași temă