O serie de fotografii din satelit au evidenţiat în detaliu existenţa unor lagăre de concentrare în Coreea de Nord unde sunt închişi mai mult de 200000 de oameni, relatează Daily Mail.
Bărbaţi, femei şi copii sunt obligaţi să muncească şapte zile pe săptămână ca sclavi şi se hrănesc cu şoareci, broaşte, şerpi, insecte şi chiar excremente pentru a supravieţui în lagăr.
Până recent, imaginile obţinute din satelit erau neclare, dar noile fotografii obţinute de Ministerul Unificării din Coreea de Sud permit o privire mai clară asupra lagărelor şi demonstrează faptul că acestea au devenit mai încăpătoare.
Experţii susţin că mai multe zeci de mii de persoane sunt închise în lagăr după ce au fost arestate din casele lor sau de pe stradă pentru presupuse „crime politice”.
O jumătate dintre prizonieri vor muri de foame, în timp ce alţii vor muri din cauza bolilor generate de condiţiile mizerabile de trai. Şi asta dacă nu sunt ucişi prin tortură, incendiere sau lapidare de către găardienii extrem de violenţi, conform eclaraţiilor unor foşti prizonieri.
Una dintre fotografii arată lagărul Yodok, unde sunt închişi aproximativ 50000 de prizonieri nord-coreeni. Lagărul este ascuns într-o zonă montană, la aproximativ 100 de km de capitala Phenian.
Kang avea doar nouă ani în momentul în care el şi familia sa au fost închişi în lagăr pentru crime politice. „Nu aveam mâncare. Mâncam tot ce ne cădea în mână, şoareci, şerpi, broaşte, insecte”, a declarat el pentru CBN. „Pur şi simplu trebuia să găsim o modalitate de a supravieţui”.
„Deşi acele lucruri s-au întâmplat acum foarte mult timp, când mă uit la fotografiile din satelit îmi amintesc tot ce-am văzut şi am îndurat atunci când eram închis”, a spus Kang.
„Lagărul este cu siguranţă mai mare. De exemplu, noile clădiri pentru gardieni nu erau acolo. Asta mă face să cred că există şi mai mulţi prizonieri închişi în lagăr şi că sunt necesari mult mai mulţi gardieni”, a continuat el.
Kang a fost prizonier în lagărul Yodok timp de 10 ani. În 1992 a evadat şi a fugit în China. El şi-a povestit experienţele în cartea „Acvariile din Phenian”.
Se presupune că este primul prizonier care a povestit lumii despre existenţa lagărului Yodok.
„Cel mai des îmi amintesc cum gardienii prizonierilor ucideau oameni fără nici un motiv. Am fost martorul multor execuţii”, a declarat el.
Amnesty International a comparat imaginile recente cu cele de acum 10 ani şi a confirmat mărirea lagărelor de concentrare pe care le consideră ca fiind „drăceşti”.
„Lumea din afară sigur nu ştie ce se întâmplă acolo şi foarte puţine informaţii provin din interior”, a declarat luna trecută Sam Zarifi de la Amnesty International. „Puţinele lucruri pe care le-am aflat ne oferă o imagine tulburătoare”.
Scott Edwards, director al programului de ştiinţe şi drepturile omului de la Amnesty International, a adăugat: „Faptul că trebuie să ne bazăm pe imagini din satelit pentru a risipi declaraţiile guvernului care afirmă că acele lagăre de concentrare nu există scoate şi mai mult în evidenţă prefăcătoria şi crimele oribile care se petrec în interior”.
Aceste ştiri au venit în contextul în care guvernul sud-coreean va trimite miercuri un grup de lideri religioşi şi de reprezentanţi în Coreea de Nord pentru o misiune de pace. Ministerul Unificării a declarat că mai mulţi delegaţi de la Conferinţa Coreeană pentru Religie şi Pace se vor deplasa la Phenian şi vor discuta despre pace şi drepturile omului. De asemenea, delegaţii s-ar putea întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-II.