Noile normative ale CSA îi obligă pe cei care doresc să vândă asigurări să aibă certificat de calificare profesională.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) reaminteşte că persoanele care doresc să lucreze în distribuţia produselor de asigurare au obligaţia să prezinte un certificat de calificare profesională în domeniul asigurărilor. Conform normelor emise de CSA referitoare la pregătirea profesională, certificatul reprezintă o condiţie pentru încheierea, pentru prima dată, a unui contract de muncă, de mandat sau intermediere în domeniul asigurărilor.
În plus, atât persoanele care vor activa în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, cât şi cei care lucrează deja în sistem sunt obligaţi ca, din trei în trei ani (respectiv doi ani în cazul conducătorilor intermediarilor), să facă dovada că au urmat un program de pregătire profesională continuă aprobat de către CSA. Aceste perioade se calculează de la data de 1 octombrie 2010. „Piaţa asigurărilor are un mare potenţial de dezvoltare şi cu siguranţă va crea multe oportunităţi pentru forţa de muncă în următorii ani. Rolul nostru este să ne asigurăm că cei care lucrează în această piaţă au şi competenţe profesionale suficiente astfel încât clienţii lor să înţeleagă exact ce cumpără”, arată CSA.
Care sunt condiţiile pentru obţinerea certificării?
Certificatul de calificare profesională/pregătire profesională continuă se poate obţine în urma susţinerii unui examen organizat de către Institutul de Management în Asigurări (IMA), după frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educaţionale autorizaţi. IMA este instituţia de educaţie profesională înfiinţată de CSA în vederea implementării programelor de pregătire profesională (calificare şi pregătire profesională continuă) într-un mod unitar.
În ceea ce priveşte cursurile de profil, IMA a autorizat până în prezent 33 furnizori de programe educaţionale în domeniul asigurărilor, 224 de lectori pentru programele de pregătire în domeniul asigurărilor şi 4 platforme de pregătire în sistem e-learning. Lista furnizorilor autorizaţi este disponibilă pe site-ul institutului, www.ima-imi.ro. Totodată, IMA a aprobat 10 programe de pregătire profesională, din care 7 de calificare profesională (4 pentru asigurări de viaţă, 1 pentru asigurări generale şi 2 pentru conducători) şi 3 de pregătire profesională continuă (2 pentru asigurări de viaţă şi 1 pentru asigurări generale) şi a definitivat 6 suporturi de cursuri cu programele analitice aferente acestora.
Examenele sunt organizate de IMA atât la sediul său din Bucureşti, cât şi în oricare dintre cele 5 centre regionale din oraşele Iaşi, Constanţa, Cluj, Tg.Mureş şi Timişoara, fiind astfel acoperit întregul teritoriu al ţării.
„Procedura de înscriere la examen, precum şi calendarul sesiunilor de examinări sunt afişate pe site-ul IMA, la secţiunea Comisia de monitorizare a calităţii pregătirii profesionale. Prima sesiune de examinări a fost programată pentru perioada august-octombrie 2011, celelalte urmând a fi afişate pe site în perioada următoare. IMA poate suplimenta numărul de examene din cadrul sesiunilor stabilite, fiind oricând pregătită să răspundă solicitărilor în materie de certificare a pregătirii profesionale în domeniul asigurărilor”, potrivit comunicatului remis de CSA.