17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUnde s-au pierdut 12.500 de suceveni?

Unde s-au pierdut 12.500 de suceveni?

În decurs de un an, numărul angajaţilor din judeţ a scăzut cu 2.500, al şomerilor cu 8.800 iar al pensionarilor cu 1.300 n unde se duc cei care nu mai sunt înregistraţi în evidenţele statistice, este întrebarea cu răspuns prefigurat: în mormânt, în stradă, ori îşi încearcă norocul, tot mai greu de găsit, în străinătate.

Într-un singur an, peste 12.500 de suceveni au ieşit din evidenţele statistice care stau la baza tuturor calculelor făcute la nivel naţional pentru realizarea de strategii şi previziuni economice.

Cifrele oferite de structurile de statistică bulversează, nu de puţine ori, pe beneficiarii ultimi ai acestora – populaţia României – de aşa manieră încât oamenii de rând îşi pun pe bună dreptate întrebarea dacă cifrele ce le sunt prezentate au vreo legătură logică între ele ori dacă nu sunt cumva făcute publice pentru a-i zăpăci şi mai mult. Când aceste cifre ajung la cei de la putere iar aceştia constuiesc strategii naţionale pe seama lor, spaima românului de rând este şi mai mare.

Un exemplu relevant pentru această stare de lucruri este următorul:
La sfârşitul lunii iulie a acestui an, efectivul de salariaţi în judeţul Suceava a fost de 92.681 de persoane, în creştere cu 213 persoane faţă de iulie 2011 şi cu 2465 de persoane mai mic faţă de luna iulie a anului 2010.

Tot la sfârşitul lunii iulie 2011, numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană a Forţelor de Muncă a fost de 10.514 persoane, în scădere cu 121 persoane faţă de luna precedentă – iunie a.c. şi cu 8822 persoane faţă de luna iulie 2010. Trecem peste faptul că numărul şomerilor indemnizaţi la sfârşitul lunii amintite a scăzut la 4670 de persoane, cu 49,55 faţă de sfârşitul lunii iule a anului trecut şi încercăm să căutăm mai departe unde se ascund miile de suceveni care nu mai sunt nici angajaţi, nici şomeri, în decursul unui an.

Aceeaşi statistică relevă faptul că în trimestrul doi al anului 2011 numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în judeţul Suceava a fost de 144.025 persoane, în scădere cu 804 persoane faţă de trimestrul I 2011 (-0,6%). Faţă de trimestrul II 2010 numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a scăzut cu 1303 persoane. Aceleaşi date publice arată că în decursul anului luat în calcul evoluţia demografică din Suceava nu a scăzut semnificativ iar din cele ştiute, nu s-a înregistrat nicio catastrofă în acest interval.

Un calcul simplu arată că într-un an au ieşit din evidenţele statistice ale Sucevei un număr total de 12.590 de suceveni – angajaţi, şomeri, pensionari. Unde au plecat aceştia în decurs de un an? Pensionarii s-au pierdut, parte dintre ei, dar poate alţii ar fi trebuit să le ia locul. Angajaţii au fost disponibilizaţi, poate, dar unde s-au dus, pentru că numărul şomerilor s-a înjumătăţit din iulie 2010 în iulie 2011? La pensie nu au ieşit decât cei care au mai reuşit să-şi păstreze locul de muncă până la dobândirea vârstei legale, tot mai înaintate de la un an la altul. În străinătate nu mai sunt primiţi românii la muncă doar în condiţii excepţionale.

Salariul tot mai mic, pensionari tot mai mulţi în raport cu angajaţii
În judeţul Suceava, salariul mediu net a scăzut în luna iulie a.c. faţă de luna trecută, cu 17 lei, fiind de 995 de lei, unul dintre cele mai mici din ţară. În aceeaşi lună iulie a acestui an, pensia medie de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului Suceava a fost de 687 lei, în creştere cu 10 lei faţă de pensia medie de asigurări sociale de stat din trimestrul I 2011 şi cu 30 lei faţă de pensia medie de asigurări sociale de stat din trimestrul II 2010.

În trimestrul II 2011, pensia medie de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost mai mică cu 11,4 puncte procentuale faţă de pensia medie pe ţară, aceasta fiind de 775 lei.
Gradul de dependenţă economică, calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul mediu al salariaţilor, în trimestrul II 2011, în judeţul Suceava, a fost 1,6.

Cele mai citite

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....
Ultima oră
Pe aceeași temă