6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecial"Dinozaurii Dunării" vor fi clonaţi

„Dinozaurii Dunării” vor fi clonaţi

Cercetătorii Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) doresc clonarea unor specii de sturion din fluviu, pentru stabilirea diversităţii genetice a acestora.

 

Reprezentantul Autorităţii CITES în România, Radu Suciu, cercetător la INDD, a declarat că procesul de clonare a ADN-ului speciilor de sturion s-ar putea realiza în laboratoarele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care au aparatură performantă. „Avem un proiect care se străduieşte să identifice variabilitatea genetică la genele ribozomale ale speciilor de sturion. Aceste gene au fost descrise la alte specii de sturion, specii nord-americane, dar nu şi la speciile din Dunăre. Metodele pe care le-am folosit noi în cadrul proiectului sunt mai ieftine, dar nu au avut succesul scontat”, a afirmat Radu Suciu pentru AGERPRES.

Cercetătorul şi-a exprimat speranţa ca managerii DSVSA să fie de acord cu o colaborare, având în vedere că INDD va utiliza aparatura contra-cost. „DSVSA este singura instituţie din judeţ care are laborator în care se pot face clonări de ADN. Această clonare presupune multiplicarea unei gene care este transferată de la peşti pe bacterii, se purifică şi se poate analiza prin secvenţiere”, a menţionat cercetătorul Radu Suciu.

Consideraţi „dinozaurii Dunării”, speciile de sturion – morun, cegă, păstrugă şi nisetru – constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animală de pe Terra, Dunărea inferioară fiind unul dintre ultimele areale (singurul din Uniunea Europeană) în care aceste specii cresc şi se reproduc în mod natural. Morunul este cea mai mare specie de peşte de apă dulce din lume, efectivele acestei specii de sturioni marini migratori, ca şi efectivele celorlalte specii scăzând în ultimele decenii din cauza pescuitului intensiv, dar şi a -poluării.

Pentru protejarea speciilor de sturion din Dunăre, în 2006, Guvernul României a decis interzicerea pescuitului acestor specii de peşti în apele teritoriale româneşti şi popularea fluviului cu sturioni. Conform Autorităţii CITES în România, un an mai târziu Guvernul Serbiei a decis interzicerea pescuitului sturionilor în scop comercial, o decizie similară fiind luată şi de Guvernul Ucrainei, care în 2010 a avut un amplu program de repopulare a Dunării cu sturioni. De asemenea, Bulgaria a decis anul acesta pentru prima dată interzicerea pescuitului comercial al sturionilor, de prohibiţie urmând să se extindă şi pentru 2012-2016.

Cele mai citite

Programul băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă: ce trebuie să știți pentru 24 decembrie – 7 ianuarie

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea băncilor își adaptează programul de lucru, iar multe dintre sucursale vor fi închise în zilele de 25 decembrie,...

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă