Patru TIR-uri olandeze încărcate cu plante au fost indisponibilizate, duminică, în Vama Borş, după ce rezultatele analizelor preliminare făcute de Serviciul Fitosanitar au relevat prezenţa unei bacterii periculoase, iar unul a fost oprit în Vama Salonta, urmând să fie prelevate probe din plante, relatează Mediafax.
Comisarul şef al Gărzii Financiare Bihor, Călin Gal, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că patru noi transporturi de plante, flori, seminţe şi bulbi, provenind din Olanda, care au intrat în România, în ultimele 24 de ore, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş au fost indisponibilizate duminică, după ce, în urma unor analize preliminare, produsele s-au dovedit purtătoare de bacterii periculoase, iar un altul a fost oprit în Vama Salonta, unde se aşteaptă sosirea specialiştilor Serviciului Fitosanitar din Direcţia Agricolă Bihor care să preleve probe pentru analize.
Potrivit lui Călin Gal, autotrenurile care transportau marfă destinată unei firme de profil din România au fost oprite în urma unei acţiuni comune a Gărzii Financiare Bihor, Direcţiei Agricole, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi a Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, dispuse de conducerea centrală a instituţiilor.
„Primul astfel de transport a fost oprit vineri seară. În total, în prezent, în punctele de trecere din judeţul Bihor sunt oprite în total şase autotrenuri. Pentru cinci, rezultatul analizelor preliminar a arătat prezenţa unei bacterii periculoase pentru sănătate. În prezent se mai fac anumite investigaţii, iar după primirea rezultatului final se vor dispune şi măsuri”, a spus Gal.
Vineri seară, un TIR olandez încărcat cu plante, seminţe şi bulbi a fost indisponibilizat în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, după ce analizele preliminare făcute de Serviciul Fitosanitar al Direcţiei Agricole Bihor au relevat prezenţa unei bacterii periculoase, susţinea şeful GF Bihor, Călin Gal.
Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda sunt verificate în toate vămile din ţară, în contextul în care există suspiciunea că acestea ar fi purtătoare a unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiză, până la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate.
Elena Leaotă, director al Agenţiei Naţionale Fitosanitare (ANF), declara că toate aceste transporturi provenind din Olanda, conţinând seminţe şi flori sunt verificate în cadrul unui control de rutină.
Astfel, echipe ale Agenţiei s-au deplasat în vămile unde se află aceste transporturi, au prelevat probe, rezultatele urmând să fie aflate în două – trei zile. Probele vor fi analizate în laboratorul central al ANF.
Până la primirea rezultatelor, transporturile vor fi blocate, spunea Leaotă.
Potrivit acesteia, nu sunt informaţii privind existenţa unui anumit tip de organism de carantină.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al ANAF, Sabina Zeereş, spunea că sunt verificate toate tipurile de transporturi şi că ele vor fi indisponibilizate.