Zeci de țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia și Spania, au fost vizate, în ultimele 24 de ore, de atacuri cibernetice, care au avut ca țintă, în special, sistemele informatice ale instituțiilor, informează BBC News online, potrivit Mediafax.
Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.
„Este vorba de un atac uriaş", a declarat un specialist citat de BBC, constatând 36.000 de cazuri ale unor infecţii informatice cu un virus numit „WannaCry" ori variante ale acestei denumiri.
Un specialist al companiei Kaspersky a anunţat că s-au înregistrat atacuri cibernetice în 74 de ţări. Printre instituţiile vizate de atacuri informatice se numără Departamentul britanic al Sănătăţii, zeci de spitale fiind afectate.
Potrivit agenției EFE, compania rusă Kaspersky de securitate informatică a estimat la peste 45.000 numărul atacurilor informatice cu virusul de tip ransomware, care au afectat vineri infrastructuri din cel puțin 74 de țări.
Companii spaniole, afectate
Vineri, gigantul spaniol de telecomunicații Telefonica și mai multe alte companii spaniole au anunțat de asemenea că au fost victimele unui atac cibernetic, potrivit Agerpres. La Madrid, ministerul Energiei a explicat că are „confirmarea a diferite cyber-atacuri vizând companii spaniole" printr-un virus de tip "ransomware" care blochează accesul la fișiere atât timp cât o răscumpărare nu este plătită.
Într-un comunicat, ministerul spaniol a asigurat că atacul informatic „a atins punctual echipamente informatice ale lucrătorilor din diverse companii" și acesta „nu afectează prestarea de servicii, nici exploatarea resurselor, nici utilizatorul acestor servicii".
Centrul Național Spaniol criptologic (CCN) — divizie a serviciilor de informații însărcinată cu securitatea tehnologiei informației — a vorbit de un atac masiv de „tip ransomware", cryptoware, de tip WannaCry.
MAE, ținta unei tentative de atac cibernetic
Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a contracarat o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, la adresa unei instituţii guvernamentale din România, a anunţat vineri SRI.
NATO alertează toate statele membre, atunci când sunt identificat adrese de e-mail false, care îi sunt atribuite, a confirmat un oficial NATO pentru Mediafax. Astfel, notificarea a fost făcută și în cazul tentativei de atac cibernetic asupra unei instituţii guvernamentale române.
„De fiecare dată când descoperă astfel de adrese false – fie prin scanari proprii, fie prin colaborarea cu parteneri din sectorul privat – NATO alertează statele membre prin puncte de contact prestabilite, astfel încât acestea pot lua măsurile corespunzătoare de blocare- limitare a atacului. Pot confirma că şi în acest caz particular partea română a fost notificată de NATO, prin punctul de contact, la SRI. A existat o comunicare între NATO şi instituţia de resort din România pe marginea subiectului", a declarat oficialul NATO, pentru Mediafax.
Spitale din Marea Britanie, afectate de atac
Și spitalele din Marea Britanie au fost vizate, vineri, de un atac cibernetic, în urma căruia au fost nevoite să anuleze programări și să redirecționeze urgențele. Astfel, Serviciul Național de Securitate (NHS) a anunțat că ia măsuri, potrivit Reuters.
Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, citată de AFP, a declarat vineri seara că atacul informatic împotriva NHS a fost unul „internațional", atingând „mai multe țări și organizații".
„Acesta nu vizează NHS, este un atac internațional și mai multe țări și organizații au fost afectate", a declarat aceasta, pe canalul de televiziune Sky News, fără a preciza totuși numărul țintelor vizate.
Potrivit Reuters, NHS a dat asigurări că nu există dovezi că au fost accesate date ale pacienţilor.