Uniunea Democrată Maghiară din România a fost, este şi va rămâne cu siguranţă mult timp de acum încolo un pilon principal al construcţiei democratice din ţara noastră, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis sâmbătă la cel de-al XIII-lea Congres al UDMR.
"Democraţia nu este un punct terminus, o destinaţie, ci un drum. Am păşit împreună pe acest drum, români, maghiari, germani, membri ai altor minorităţi naţionale, toţi cetăţeni ai României, toţi dornici să trăim într-o societate deschisă, plurală, tolerantă şi, bineînţeles, prosperă. UDMR a reprezentat cu succes de-a lungul acestor ani comunitatea maghiară, participând în acelaşi timp la guvernare alături de toate partidele importante ale României", precizează şeful statului în mesajul prezentat la congres de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan.
Klaus Iohannis le-a urat participanţilor la congres să reuşească să construiască cea mai performantă şi modernă organizaţie politică din România şi să relanseze, împreună cu celelalte partide politice, o cursă "pentru cine propune pentru funcţii publice oameni cât mai integri, mai profesionişti şi mai dedicaţi ţării şi comunităţilor lor".
"Am vorbit săptămâna trecută, într-o altă parte a ţării, despre câteva din marile şantiere unde nu am avansat, în cei aproape 28 de ani de la Revoluţie, decât într-o mică măsură: reforma administraţiei publice, descentralizarea, infrastructura, renaşterea satului. (…) Vă invit să ne implicăm cu toţii într-un efort comun pentru a contura viitorul României şi a schimba faţa comunităţilor în care trăim", a transmis şeful statului.
Preşedintele a evidenţiat în mesajul său importanţa "cu totul deosebită" pe care o are decizia UDMR de a trasa o direcţie strategică în următorii ani.
"Toţi actorii politici, dacă doresc să rămână relevanţi, trebuie să gândească strategic, pe termen lung, şi să ofere cetăţenilor viziunea lor despre viitorul ţării. Astăzi, parcă mai mult ca niciodată, este nevoie de o gândire strategică atât la nivelul Uniunii Europene – şi aţi văzut toate eforturile care se fac pentru a contura împreună un viitor pentru Uniunea Europeană, mai ales după decizia regretabilă a Marii Britanii de a se retrage din acest proiect de succes -, cât şi la nivel naţional", a spus Iohannis.
El a salutat, cu această ocazie, participarea "consistentă" a reprezentanţilor UDMR în Comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară.
"Proiectul de ţară va fi un document strategic şi mă bucur că UDMR este parte activă a acestui proces", a mai spus preşedintele.
Conform lui Iohannis, prezenţa în Parlament şi colaborarea cu celelalte forţe politice au condus, de la Revoluţie încoace, atât la promovarea intereselor maghiarilor din România, cât şi la consolidarea democratică şi la integrarea euroatlantică a ţării.
"Toate partidele româneşti ar trebui să aibă o viziune, strategii, programe, politici publice pentru ţară, dar şi energie, hotărâre şi responsabilitate pentru a le pune în practică atunci când se află la putere. Sper ca exerciţiul dumneavoastră de astăzi să fie imitat şi de celelalte partide parlamentare", a mai transmis Iohannis.