15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum s-a prăbuşit valoarea BCR cu 70%

Cum s-a prăbuşit valoarea BCR cu 70%

Erste Group, acţionarul majoritar al principalei bănci din România -BCR (69% din capitalul social al acesteia), a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri – SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia – pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde acţiuni BCR, reprezentând 24,12% din capital. Tranzacţia face ca valoarea de piaţă a BCR să fie apreciată la 1,7 miliarde euro, respectiv 27% faţă de valoarea băncii din 2005. In acel an, statul împreună cu BERD şi IFC a vândut către Erste un pachet de 62% din total, pentru suma de 3,75 miliarde euro, rezultând o valoare de piaţă a BCR, la acel moment, de 6,25 miliarde euro.

Erste va da sub 100 milioane euro numerar

Austriecii vor plăti doar parţial cu numerar tranzacţia. Înţelegerea presupune că o cincime din pachetul vândut va fi achitată cu cash. Pentru 80% din tranzacţie cele patru SIF vor primi acţiuni Erste, socotite la o valoare de 25,69 euro. De cealaltă parte, banca austriacă va plăti cash pentru maximum 424,19 milioane acţiuni BCR la un preţ de 1,0385 lei per acţiune, precum şi numerar pentru maximum 133,67 milioane acţiuni-profit BCR 2011 (acţiuni emise în contul dividendelor aferente lui 2010) cu valoare nominală de 0,1 lei per acţiune.

Propunerea Erste valabilă doar în perioada 2012-2013


Înţelegerea este un „acord de principiu”, spune banca austriacă. Erste Group acordă SIF-urilor participante opţiunea de a vinde acţiunile care nu sunt tranzacţionate în 2011, în aceleaşi condiţii ca şi în oferta curentã. Această opţiune este valabilã în 2012 şi 2013. La finalul tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 93,52%. Dacă vor accepta oferta Erste, SIF-urile nu vor putea vinde oricând şi oricâte acţiuni doresc din cele primite de la austrieci, urmând să respecte un calendar al vânzărilor.

Se aşteaptă reacţia SIF-urilor

Dacă SIF Moldova este foarte critic la adresa tranzacţiei, alte SIF-uri să mărginesc să comenteze că vor prezenta propunerea austriecilor adunărilor generale ale acţionarilor.

SIF-urile ar fi putut obţine un preţ mai bun în negocierile cu Erste pentru acţunile BCR dacă erau solidare, a declarat pentru Mediafax directorul general al SIF Moldova, Costel Ciocea, menţionând că acţionarii SIF Moldova vor decide în privinţa ofertei grupului austriac. „Lipsa de solidaritate a SIF-urilor a dus la scăderea capacităţii de negociere. Condiţiile ar fi putut fi îmbunătăţite dacă era o solidaritate între SIF-uri. Dacă era această solidaritate nu ajungeam să aflăm seara şi de la Viena, dintr-un comunicat, că Erste s-a înţeles cu celelalte patru SIF-uri. Condiţiile sunt sub nivelul celor dorite de noi, dar pentru a obţine ceva mai bun este nevoie de solidaritate, ori asta nu a fost (…). Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania (SIF3) a convocat AGA la 31 octombrie pentru aprobarea vânzării pachetului de 6% din acţiunile BCR.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă