O platformă de responsabilitate socială creată de compania Petrom are în prezent peste 88.000 de membri interesaţi de proiecte de voluntariat. Prin intermediul platformei Ţara lui Andrei, organizaţiile nonguvernamentale au posibilitatea de a solicita ajutorul voluntarilor din ţară pentru diferite cauze sociale.
Petrom încurajează astfel voluntariatul, sprijinind conversaţia între organizaţiile nonguvernamentale din ţară şi cei care doresc să ofere o parte din timpul şi resursele lor unor cauze sociale.
În competiţie pentru schimbarea României
Parte a platformei Ţara lui Andrei este „Şcoala lui Andrei”, o competiţie naţională de proiecte pe teme de educaţie, mediu, sănătate şi cultură, destinată elevilor de clasele I-VIII.
A treia ediţie a concursului de proiecte pe teme eco-civice „Şcoala lui Andrei” din 2011 a adus la un loc 10.000 de elevi din toată ţara. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 9 mai-20 iunie pe www.taraluiandrei.ro, secţiunea Şcoala, şi a inclus 362 de echipe din 39 de judeţe ale ţării.
Proiectele înscrise în concurs de elevi oferă un tablou relevant al principalelor nevoi pe care le au comunităţile din România. Principala problemă semnalată de echipele participante a fost lipsa unui spaţiu verde.
Astfel, peste o treime din totalul proiectelor intrate în competiţie au ca obiectiv crearea sau reamenajarea unui spaţiu de petrecere a timpului liber sau dedicat activităţilor în aer liber, precum şi protejarea anumitor zone verzi. Preocuparea pentru un spaţiu verde se remarcă preponderent în 15 judeţe. Următoarea temă centrală a proiectelor „Şcolii lui Andrei” o constituie amenajarea şi modernizarea şcolii şi în special construirea sau recondiţionarea terenului de sport, problemă semnalată în special în zonele rurale.
Alte preocupări ale comunităţii, relevate de echipele participante la concurs, provin din zona promovării tradiţiilor culturale şi folclorice, dezvoltarea personală prin cursuri sau se adresează categoriilor sociale defavorizate.
La finalul concursului, juriul a ales 11 echipe care vor fi finanţate de Petrom cu 55.000 de euro pentru implementarea proiectelor. Proiectul câştigător propune înfiinţarea unui muzeu etnografic dedicat bunicului scriitorului Ion Creangă („Pipirigul lui David Creangă”). Următoarele două locuri din clasament sunt ocupate de propuneri pentru educaţia extracurriculară a copiilor („Jurnalist pentru o zi şi apoi pentru o viaţă”) şi pentru activităţi adresate copiilor din categorii defavorizate („Alături de tine pentru o lume mai bună”).
„Am fost plăcut surprinsă că şcoala românească simte nevoia să se întoarcă spre tradiţie, spre cultura locală. Foarte multe propuneri pentru muzee etnografice, de promovare a culturii şi a valorilor noastre, dar şi idei excelente de antreprenoriat care m-au făcut mai optimistă în privinţa viitorului acestei ţări. Copiii noştri pot da o lecţie oricărui lider din această ţară, iar dascălii lor merită tot respectul nostru pentru că-i sprijină!”, a declarat Mona Nicolici, manager Relaţii Comunitare, Petrom.
Tabăra în care se învaţă responsabilitatea
Compania a acordat câştigătorilor şi 400 de locuri în tabăra din Ţara lui Andrei, o altă parte din programul de responsabilitate socială al companiei Petrom.
Anual, 400 de copii şi tineri, profesori şi traineri specializaţi petrec o săptămână în staţiunea montană Cheia (Prahova), unde învaţă cum pot deveni cetăţeni responsabili. Anul acesta, 22 de copii de la un centru de plasament din Vâlcea au aflat că în tabăra din Ţara lui Andrei nu există dife¬renţe sociale. Ei au legat prietenii cu alţi tineri şi au învăţat prin jocuri despre fizică şi chimie, despre cum să protejeze mediul şi despre farmecul drumeţiilor în natură.
Activităţile din tabăra din Ţara lui Andrei sunt coordonate în fiecare an de voluntari. Studenţi, profesori sau oameni simpli cu o înclinaţie către voluntariat, toţi vin în tabără în primul rând din credinţa că stă în puterea lor să schimbe lumea. Nesigur că poate avea în grijă un copil, Vlad îşi aduce aminte cum a început voluntariatul pentru el.
„Eram într-o tabără, când unul dintre copiii mult mai mici decât mine m-a rugat atât de frumos şi de inocent să merg cu el la chioşc să îşi cumpere ceva. Am simţit atunci că pot realiza multe, că pot să ajut chiar şi prin gesturi mici”, mărturiseşte Vlad.
Fie că au ales tabăra din Ţara lui Andrei deoarece vor să se implice în diverse activităţi ce au drept scop dezvoltarea copiilor sau pentru că au mai fost voluntari în liceu şi au rămas cu amintiri frumoase, voluntarii ştiu că în tabără nu doar se oferă ajutor, ci se şi învaţă foarte mult. „Vin de trei ani în tabără, unde am învăţat cât de important este să asculţi copiii şi să-i înţelegi din punct de vedere emoţional”, declară Vlad, considerându-se totodată mult mai responsabil datorită numeroaselor activităţi de voluntariat în care s-a implicat.
Voluntarii reprezintă un exemplu pentru elevi. Deşi sunt doar în şcoala generală, copiii învaţă de la voluntari să lupte pentru ideile lor şi să îşi asume responsabilităţi pentru a contura o lume mai bună.
„Energia şi dorinţa voluntarilor din Ţara lui Andrei de a schimba lumea sunt absolut contagioase. Nu am nici un dubiu că toţi aceşti voluntari chiar vor reuşi, atât cât le stă în putinţă, să îşi construiască lumea pe care şi-o doresc”, a declarat Mona Nicolici, manager Relaţii Comunitare, Petrom.
Puterea exemplului unui grup de voluntari
Experienţa taberei este doar o etapă. Orice voluntar cu idei se poate implica în acţiunile Ţării lui Andrei pe tot parcursul anului. Voluntarii şi copiii reprezintă generaţia responsabilă de mâine.
„Am început acum patru ani cu dorinţa de a dezvolta o cultură a voluntariatului în România, o cultură a celor care doresc să poată lăsa moştenire copiilor cele patru anotimpuri, apă potabilă şi aer curat, nu un cont în banca şi un apartament cu patru camere. Cred cu tărie că avem deja nu doar un trend, ci începutul unei culturi în România, iar tabăra din Ţara lui Andrei este un bun exemplu pentru aceasta”, conchide Doru Mitrana, director executiv al organizaţiei nonguvernamentale Mai Mult Verde care colaborează cu Petrom în programul Ţara lui Andrei.