21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialCui foloseste comasarea alegerilor locale cu cele generale?

Cui foloseste comasarea alegerilor locale cu cele generale?

Reprezentantii PDL spun ca s-ar economisi bani, iar candidatii neseriosi ar fi eliminati. „Comasarea se face pentru a-i avantaja pe cei de la Putere. Nu se va mai da de doua ori spaga electorala”, sustin liberalii.

Proiectul de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare a stirnit o adevarata disputa in mediul politic iesean. La nivelul liderilor PDL, lucrurile sint destul de clare, democrat-liberalii fiind initiatorii si promovatorii proiectului. Social-democratii si liberalii nu vad insa cu ochi buni o asemenea masura. Primii sustin ca o astfel de schimbare i-ar bulversa pe alegatori. Sefii PNL Iasi considera ca democrat-liberalii nu vor decit sa „mai salveze ce se mai poate salva” din putinele procente din intentia de vot pe care le-ar mai detine.

Unul dintre argumentele aduse de PDL in favoarea comasarii alegerilor il reprezinta economia adusa la bugetul de stat. Deputatul Petru Movila a prezentat si alte argumente. „Va fi o singura campanie electorala. Vor scadea si costurile partidelor si candidatilor pentru campanie. Partidele se vor mobiliza la maximum si se vor evita tradarile. In plus, se va taia elanul de a juca dublu sau triplu al unor candidati. Nici un om serios nu va putea sa candideze la doua functii importante”, a spus Petru Movila.

Senatorul PDL Dumitru Oprea considera ca aprobarea unui astfel de proiect ar duce la o diversificare a propunerilor partidelor. „Anul 2012 ar fi mai linistit. Se potolesc si candidatii. Nu vor mai alerga dupa mai multe functii. Vrei functie mare la judet sau municipiu, nu poti sa fii si la Parlament. Omul universal ar fi taxat de electorat. Multi candidau si, chiar daca pierdeau, cistigau la capitolul notorietate. Era un start furat. Eu sint in favoarea comasarii alegerilor”, a spus fostul europarlamentar.

Liberalii sustin ca adoptarea unei asemenea masuri nu face altceva decit sa arate „disperarea” democrat-liberalilor. In opinia deputatului PNL Cristian Adomnitei, procentul PDL nu va fi unul bun chiar daca se va adopta o astfel de masura. „Comasarea alegerilor arata disperarea lor. Nu stiu cit se va salva din PDL. La Iasi, PDL nu merita nici un vot. Toti senatorii si deputatii pe care ii au nu au facut nimic. Sa iasa in fata si sa spuna: «Acest proiect este realizat de noi, si fara sprijinul nostru nu exista». Nu pot face asta, pentru ca nu exista. Ei vorbesc mereu la timpul viitor, «vom face», «se va face», desi au trecut trei ani si ar fi trebuit sa se vada ceva. Fie si numai din motivul CET, democrat-liberalii nu ar trebui sa mai scoata vreun cuvint. Sa faca o analiza intre banii dati de Guvern catre CET Arad, CET Brasov si CET Iasi. Atit, si nimic mai mult”, a declarat Cristian Adomnitei.

In opinia lui Victor Chirila, vicepresedinte al Consiliului Judetean si fost primar al comunei Birnova, democrat-liberalii sustin comasarea alegerilor si din alte considerente. „Comasarea se face pentru a-i avantaja pe cei de la Putere. Ei vor sa maximizeze rezultatul voturilor. Nu se va mai da de doua ori spaga electorala. In plus, odata vazuti cu sacii in caruta, primarii nu ar mai trage tare in toamna, la alegerile parlamentare”, a spus acesta.

Reprezentantii PSD nu sint de acord cu propunerea de comasare a alegerilor. „Tot ceea ce face PDL in clipa de fata este in favoarea partidelor din coalitia de guvernamint. Au vazut ca nu le va iesi cu regionalizarea, si acum vor comasarea alegerilor. Pentru ei ar fi foarte bine. Stau mai mult la guvernare si pot rezolva mai multe probleme. PDL este acum in cadere, vor sa schimbe sigla, culoare pentru ca este un partid compromis. Au nevoie sa fie sustinuti de cit mai multi alesi locali in functie”, a declarat Gheorghe Nichita, presedintele filialei judetene a PSD.

Totodata, vicepresedintele PSD sustine ca organizarea alegerilor locale si parlamentare in aceeasi zi ii va bulversa pe oameni. „Oamenii nu vor sti cum sa voteze, iar acest lucru este tot in avantajul PDL. Alesii locali in functie de la putere sint avantajati. Vor avea mai mult timp sa cheltuiasca fonduri de la Guvern si sa cistige in imagine. Este timp si ca primarii PSD si PNL sa fie intimidati si santajati. Primarii negociaza acum pentru investitii la ei in comuna. Eu nu am nici un avantaj din comasarea alegerilor. Daca ar fi alegerile mai repede, ar cistiga USL si poate s-ar debloca si pentru noi fonduri. Asa, va trebui sa stau fara fonduri pina in 2013”, a precizat Nichita.

Cele mai citite

MAE: Avertizare de călătorie pentru Ungaria

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului Dunării în zilele următoare În contextul inundaţiilor recente,...

Harlem Gnohere și-a anunțat retragerea din fotbal!

Harlem „Bizonul” Gnohere, unul dintre cei mai valoroși străini care au trecut prin fotbalul românesc, a anunțat că se retrage din activitate la vârsta...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă