30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se va aplica miniamnistia fiscală

Cum se va aplica miniamnistia fiscală

Penalităţile de întârziere stabilite după data de 31 august 2011 şi care sunt aferente obligaţiile principale restante la data de 31 august 2011 se anulează doar dacă se plătesc până la sfârşitul anului principalul şi dobânzile la zi.

Noile modificări ale Codului Fiscal scuteşte de plata penalităţilor, atât persoanele fizice, cât firmele, condiţia fiind ca stingerea datoriilor să se facă de către contribuabil până la 31 decembrie 2011. Prevederile se aplică pentru obligaţii restante până la 31 august 2011.

În cazul în care, contribuabilul primeşte înştiinţarea de plată după data de 31 august însă pentru datorii anterioare acestei date, anularea penalităţilor de întârziere se aplică în aceleaşi condiţii prevăzute de ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, potrivit lui Mitel Spătaru, senior consultant la FinExpert.

Conform reglementărilor cuprinse în recentele modificări, pentru obligaţiile fiscale restante la 31 august 2011, penalităţile de întârziere se anulează în condiţiile în care se achită, până la data de 31 decembrie 2011 obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora. In acest moment, conform OUG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, în cazul neachitării la termen a obligaţiilor fiscale principale, contribuabilii datorează dobânzi de întârziere, penalităti de întârziere sau majorari de întârziere.

Obligaţii principale

„Concluzia este aceea că  dacă se achita principalul şi dobânzile de întârziere se anulează penalităţile de întârziere şi practic nu se mai pune problema unor alte majorări sau dobânzi de întârziere aferente acestor sume. De asemenea penalităţile de întârziere se reduc cu 50% in cazul în care, obligatiile principale şi dobânzile aferente acestora se achită până la data de 30  iunie 2012. De reţinut, limita de 31 august 2011 este doar în relaţia cu obligaţiile principale datorate. Prevederile de mai sus se aplică în cazul achitării obligaţiilor principale datorate şi dobânzilor aferente acestora calculate pâna la data plăţii efective”, ne-a declarat Mitel Spătaru.

Pentru dobânzile şi penalităţle de întârziere stabilite după data de 31 august 2011 şi care sunt aferente obligaţiile principale restante la data de 31 august 2011, se aplica aceleaşi reguli menţionate mai sus.

În schimb, consultantul fiscal Gabriel Biriş consideră că dacă decizia de impunere vine în urma unui control ulterior datei de 31 august 2011, prevederile ordonanţei privind anularea unor penalităţi nu se mai aplică.

De asemenea, potrivit consultantului fiscal Mihaela Mitroi,  contribuabilul poate beneficia, în condiţiile ordonanţei pentru modificarea Codului Fiscal şi de o reducere de 50% a cotei din majorările de întârziere reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale stinse prin plată sau compensare.

Interpretările analiştilor nu au fost confirmate sau infirmate deocamdată de Ministerul Finanţelor care până ieri, nu a dat un răspuns la solicitarea de clarificări din partea României libere.

 

 

Cele mai citite

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă