Fostul manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Capitală, Florin-Adrian Secureanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru delapidare și luare de mită.
Potrivit procurorilor anticorupție, Florin Secureanu a fost trimis în judecată în stare de arest preentiv. Totodată, au fost trimis în judecată în stare de libertate Margareta Preda, la data faptei director financiar-contabil al Spitalului Malaxa, fiind acuzată de complicitate la delapidare și a lui Anexandru-Traian Nica, la data faptelor specialist IT , cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
DNA mai precizează că au fost trimiși în judecată Paul Stoica, la data faptelor șef al Serviciului Tehnic – Administrativ din cadrul spitalului, și Ștefan-Lucian Nicolae, la data faptelor angajat al în funcția de tehnician administrativ, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la delapidare și fals intelectual; Eugen Răsoiu, Eugenia Dumitru, Simona Trandafir, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare.
Administratorii unor firme, Cristian Ioniță și Mihai Mesner, sunt acuzați de complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.
Procurorii DNA îl acuză pe Florin Secureanu, care a fost manager al Spitalului Malaxa între 1 aprilie 2007 și 29 noiembrie 2016, este acuzat că, după numirea în funcție și până la data demiterii, ar fi conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-ar fi însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum total de peste nouă milioane de lei.
„Modalitățile concrete prin care inculpatul Secureanu Florin Adrian a acționat în scopul sus-menționat au fost diverse. Pe de o parte, inculpatul Secureanu Florin Adrian și-a însușit sume de bani în numerar din casieria Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, activitate concretizată în perioada 4 mai 2009 – 23 noiembrie 2016, cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate/prestate de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăți comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.
Astfel, procurorii îl acuză pe Florin Secureanu că și-ar fi însuțit aproape două milioane de lei.
„Pe de altă parte, inculpatul Secureanu Adrian Florin a folosit și alte metode, mai complexe, finalizate cu însușirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituția spitalicească și care s-au dovedit a fi fictive în totalitate. Astfel, la inițiativa și sub controlul inculpatului Secureanu Florin Adrian, la nivelul Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” au fost create și utilizate mai multe circuite comerciale fictive de prestări servicii și livrări de bunuri cu mai multe societăți comerciale. Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul Secureanu Adrian Florin a beneficiat de ajutorul celorlalți inculpați, angajați ai spitalului, menționați mai sus, care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidență contabilă care să justifice banii scoși fără drept din patrimoniul spitalului (operațiuni care nu aveau la bază relații comerciale reale)”, mai precizează procurorii anticorupție.
Știre în curs actualizare.