7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNoul Cod Civil intrฤƒ รฎn vigoare peste trei sฤƒptฤƒmรขni

Noul Cod Civil intrฤƒ รฎn vigoare peste trei sฤƒptฤƒmรขni

Noul Cod civil al României, prin care sunt reglementate raporturile patrimoniale ลŸi nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil, intrฤƒ în vigoare peste trei sฤƒptฤƒmâni, respectiv la 1 octombrie, informeazฤƒ Mediafax.

Codul este alcฤƒtuit dintr-un ansamblu de reguli care constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se referฤƒ litera sau spiritul dispoziลฃiilor sale.

Dupฤƒ înlฤƒturarea regimului comunist, una dintre cele mai importante provocฤƒri la care au trebuit sฤƒ rฤƒspundฤƒ, în egalฤƒ mฤƒsurฤƒ, legiuitorul, jurisprudenลฃa ลŸi doctrina a fost reconstrucลฃia sistemului dreptului de proprietate. Înlฤƒturarea dreptului de proprietate socialistฤƒ ลŸi revenirea la tradiลฃia dreptului de proprietate privatฤƒ au fost consacrate, în mod treptat, în legislaลฃia postdecembristฤƒ, în anii 1990 ลŸi 1991. Corolarul acestei evoluลฃii a fost reglementarea constituลฃionalฤƒ a dreptului de proprietate. În legea fundamentalฤƒ au fost statuate principiile care guverneazฤƒ dreptul de proprietate privatฤƒ ลŸi dreptul de proprietate publicฤƒ. Ulterior, pe aceastฤƒ bazฤƒ, au fost adoptate noi reglementฤƒri care au completat regimul juridic al celor douฤƒ forme ale dreptului de proprietate.

Acestea au format însฤƒ un corpus de norme neunitar, care au fost integrate, aลŸa cum este firesc, în Codul civil.

Codul civil este o concepลฃie monistฤƒ de reglementare a raporturilor de drept privat, încorporând în totalitate reglementฤƒrile privitoare la persoane, relaลฃiile de familie ลŸi relaลฃiile comerciale.

Alฤƒturi de Legea 287 din 17 iulie 2009 privind Codul civil, intrฤƒ în vigoare ลŸi Legea pentru punerea în aplicare a acestuia, care prevede o serie de mฤƒsuri tranzitorii.

Legea civilฤƒ este aplicabilฤƒ cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivฤƒ.

Actele ลŸi faptele juridice încheiate ori, dupฤƒ caz, sฤƒvârลŸite sau produse înainte de intrarea în vigoare anoului Cod civil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevฤƒzute de legea în vigoare la data încheierii sau, dupฤƒ caz, a sฤƒvârลŸirii ori producerii lor.

Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrฤƒrii în vigoare a legii noi sunt supuse dispoziลฃiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, dupฤƒ caz, eficace potrivit dispoziลฃiilor legii noi.

Prescripลฃiile, decฤƒderile ลŸi uzucapiunile începute ลŸi neîmplinite la data intrฤƒrii în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziลฃiilor legale care le-au instituit.

Dispoziลฃiile legii noi se aplicฤƒ tuturor actelor ลŸi faptelor încheiate sau, dupฤƒ caz, produse ori sฤƒvârลŸite dupฤƒ intrarea sa în vigoare, precum ลŸi situaลฃiilor juridice nฤƒscute dupฤƒ intrarea sa în vigoare.

Dispoziลฃiile legii noi sunt de asemenea aplicabile ลŸi efectelor viitoare ale situaลฃiilor juridice nฤƒscute anterior intrฤƒrii în vigoare a acesteia, derivate din starea ลŸi capacitatea persoanelor, din cฤƒsฤƒtorie, filiaลฃie, adopลฃie ลŸi obligaลฃia legalฤƒ de întreลฃinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, ลŸi din raporturile de vecinฤƒtate, dacฤƒ aceste situaลฃii juridice subzistฤƒ dupฤƒ intrarea în vigoare a legii noi.

Dispoziลฃiile sunt aplicabile ลŸi în privinลฃa persoanelor decedate anterior datei intrฤƒrii în vigoare a noului Cod civil.

Persoanele aflate la data intrฤƒrii în vigoare a Codului civil sub tutelฤƒ, curatelฤƒ, interdicลฃie sau alte mฤƒsuri de ocrotire sunt supuse, în ceea ce priveลŸte capacitatea lor, dispoziลฃiilor Codului civil.

Dispoziลฃiile privitoare la consiliul de familie se aplicฤƒ tutelei ลŸi curatelei instituite dupฤƒ intrarea în vigoare a Codului civil.

Dispoziลฃiile Codului civil privitoare la regimul juridic general aplicabil persoanelor juridice se aplicฤƒ ลŸi persoanelor juridice în fiinลฃฤƒ la data intrฤƒrii sale în vigoare, însฤƒ numai în mฤƒsura în care prin legile aplicabile fiecฤƒrei persoane juridice nu se prevede altfel.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Romรขnia va intra anul acesta รฎnย Schengenย ลŸi cu graniลฃele terestre

Premierul a afirmat cฤƒ a rezolvat Schengen, dupฤƒ un eลŸec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat cฤƒ are โ€žmai multe informaศ›iiโ€ care รฎi permit...

Consilier judeศ›ean din Gorj, sฤƒltat de mascaศ›i ศ™i dus la audieri

รŽn cartierul Obreja din Tรขrgu Jiu, joi dimineaศ›a, poliศ›iศ™ti de la Brigada de Combatere a Criminalitฤƒศ›ii Organizate ศ™i jandarmi din Brigada Specialฤƒ de Intervenศ›ie...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ