10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialConvoiul misterios al lui Gaddafi

Convoiul misterios al lui Gaddafi

Deşi mai multe surse au confirmat trecerea graniţei către Niger a unui convoi militar, există discrepanţe majore în ceea ce priveşte numărul, încărcătura şi pasagerii acestora; conform insurgenţilor, Gaddafi s-ar afla încă în deşert – încercuit de trupele rebelilor.

 

Povestea convoiului misterios este cel mai recent semn al confuziei care domneşte în Libia în urma căderii regimului Gaddafi; astfel, conform agenţiei Reuters, care cita surse militare franceze, convoiul ar fi fost compus din 200-250 de maşini. Postul britanic de televiziune BBC vorbeşte despre circa 50 de autovehicule, cotidianul german Süddeutsche Zeitung citează martori care ar fi văzut „câteva duzini” de maşini, iar şeful cancelariei preşedintelui Nigerului, Mahamadou Issoufou, a declarat agenţiei de ştiri Associated Press că respectivul convoi ar fi fost format din trei maşini, în ele aflându-se în afară de fostul şef al serviciilor secrete libiene, Mansur Dao, alţi nouă înalţi oficiali ai regimului Gaddafi. Statele Unite au confirmat informaţia, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Victoria Nuland, declarând că Washingtonul „are cunoştinţă de sosirea unor membri de seamă ai regimului Gaddafi în Niger, însă Muammar Gaddafi nu se numără printre aceştia, el aflându-se în continuare în Libia”. Purtătorul de cuvânt al insurgenţilor, colonelul Ahmed Omar Bani, a declarat, conform cotidianului britanic The Telegraph, că cei care au făcut parte din convoiul alcătuit din pick-up-uri blindate şi vehicule militare au luat cu ei „o sumă inimaginabilă” de bani şi aur, prădată din băncile oraşelor Sirte şi Sabha.

 

Azil pentru un dictator

The Telegraph notează, de asemenea, că destinaţia finală a convoiului păzit de nomazi tuaregi aliaţi cu Gaddafi ar putea fi Burkina Faso – unde membrii convoiului s-ar putea reîntâlni cu fostul lider libian; acesta ar negocia, prin intermediul Africii de Sud, condiţiile pentru acordarea azilului de către micul stat din Sahara. Oficiali din Burkina Faso au negat însă că asemenea negocieri ar avea loc, un purtător de cuvânt al guvernului declarând că „nu îi putem oferi azil, deoarece în ultimii trei ani nu am avut relaţii prea bune cu el. Nu vedem de ce ne-am risca acum gâtul pentru Gaddafi şi ne-am crea probleme din cauza lui”. Pe de altă parte, The Telegraph atrage atenţia că cu numai două săptămâni în urmă guvernul din Burkina Faso afirmase că ia în calcul posibilitatea de a-i oferi găzduire fostului lider libian – astfel încât poziţia actuală a Burkinei Faso nu este neapărat şi una finală.

Gaddafi, încolţit?

Deşi purtătorul de cuvânt al lui Gaddafi, Moussa Ibrahim, a afirmat luni că „Muammar Gaddafi este într-o stare excelentă, atât psihic, cât şi fizic, şi se află în Libia, într-un loc care nu va fi atins de aceste grupări fracţionare”, este puţin probabil ca cuvintele sale să mai impresioneze pe cineva; Ibrahim însuşi trăieşte într-un ascunziş, iar rebelii pretind să fi dat în sfârşit de urma fostului dictator.

Comandantul Hisham Buhagiar, şeful unei unităţi speciale a trupelor insurgenţilor, a afirmat că Gaddafi ar fi fost zărit duminică în apropierea localităţii Ghwat, aflată la 300 kilometri de graniţa cu Nigerul. Fostul lider ar călători într-un convoi format din zece vehicule militare, iar prinderea sa ar fi doar o chestiune de timp. Un alt conducător al rebelilor, Anis Sharif, a declarat pentru Süddeutsche Zeitung că Gaddafi „nu mai are scăpare”, insurgenţii încercuindu-l pe o rază de 60 kilometri.

Şi aceste declaraţii trebuie însă, tratate cu o urmă de neîncredere; şi în trecut, după cucerirea capitalei Tripoli, rebelii se arătaseră încrezători că îl vor prinde „în câteva ore” pe fostul conducător al Libiei. Totuşi, până acum acesta a reuşit să evite arestarea. Rămâne de văzut dacă norocul îi va surâde în continuare. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă